Meggyógyítanák a kórházakat

kórház
Pozsony |

Jelentős változtatások várhatók a szlovák kórházakban. Az egészségügyi reform rövidebb kórházi kezeléseket, hatékonyabban működő kórházakat, valamint jól képzett nővéreket és orvosokat ígér.

Az egészségügyi minisztérium fejlesztési programja fokozatosan beiktatott változtatások formájában valósulna meg, melyek egészen 2030-ig elnyúlnak.

A felújított rendszer értelmében a kórházakat három csoportba sorolnák. Az első csoportba a kisebb, lokális kórházak kerülnének, melyek a legalapvetőbb egészségügyi ellátást nyújtanák a betegeknek, összesen 45 ilyen klinika nyílna az elkövetkező 12 évben. A második csoportot az úgynevezett regionális kórházak képeznék, melyekből összesen 10 lenne az országban. Ezek a tervek szerint komplexebb egészségügyi ellátást nyújtanak majd. A harmadik csoportot az úgynevezett nemzeti kórházak alkotják, ezekből mindössze 3 nyílna – Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákiában egy-egy. Ezek lennének a legjobban felszerelt klinikák, ezért a különösen komoly beavatkozásokat végeznék itt, például néhány szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kezelését, vagy az onkológiai esetek gyógyítását.

A változások a kórházi kezelések idejét is lerövidítenék. Manapság egy szlovákiai beteg átlagban 8,3 napot tölt kórházban, a minisztérium ezt az időt 2030-ig szeretné legalább két nappal csökkenteni. Ezekkel az intézkedésekkel javulna a kórházi ágyak kihasználtsága, amely jelenleg 72 százalékos, tehát 100 kórházi ágyból a betegek mindössze 72 ágyat használnak ki.

A számítások szerint a nyugat-európai országokban az átlagos kihasználtság 80 százalékos, ezt szeretné elérni a minisztérium.

A reform az orvosi beavatkozások számán is változtatna. Az elemzések azt mutatják, hogy a kevés elvégzett orvosi vizsgálat nagyobb veszélyt jelent a betegek számára. Az új rendszer meghatározná, hogy egy osztálynak egy éven belül hány beavatkozást kellene elvégezni ahhoz, hogy tovább működhessen. Például egy szülészeten legalább 500 szülést kellene levezetni, vannak szülészetek, ahol jelenleg csak 300 szülést vezetnek le. A több beavatkozással akarják szavatolni, hogy az orvosok megfelelő rutint szerezzenek.

Az új reformot Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) vezetője vegyes érzésekkel fogadta. Elmondása szerint a változás alapvetően jó, hiszen egy jól átgondolt stratégiáról van szó, sokat javulna az egészségügyi ellátás, azonban attól tart, hogy a tervezett reform végül nem fog megvalósulni. Korábban is volt több tervezet, de egy sem valósult meg.

Az egészségügyi minisztérium könnyebben megközelíthető kórházakat ígér, emellett pedig több mint 5000 kihasználatlan kórházi ágytól is megszabadulna. Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) vezetője szerint a változások jól hangzanak, a megvalósításukban viszont kételkedik.

Andrea Kalavská (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter szerint az egyes beavatkozások szisztematikus elosztása rendkívül fontos. A lokális kórházakba kerülnének például a lábtöréses betegek, de ezekben a kórházakban stabilizálnák a súlyosabb betegek állapotát is – például szívinfarktussal érkező pácienseket – szükség esetén pedig további vizsgálatokra szállítanák őket a magasabb minősítéssel ellátott kórházakba.

A lokális kórházak a tervek szerint fél órán belül elérhetőek lesznek a lakosság mintegy 91 százalékának, így ide kerülnek majd a sürgős esetek. A második csoportba tartozó kórházakba a lakosság 92 százaléka legfeljebb egy órán belül eljutna, a harmadik csoportba tartozó nemzeti kórházak pedig szinte az egész lakosság számára elérhetővé válnának két órán belül. Miroslav Kočan, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) vezérigazgatója szerint a kórházak új felosztása sokat segíthet az egészségügy helyzetének stabilizálásában. „Újraértelmeztük a kórház fogalmát. Meghatároztuk, hogy milyen esetekben kell a kórházaknak azonnal elérhetőknek lenniük, és azt is átgondoltuk, hogy milyen kórházi kezeléseket érdemes nagyobb osztályok hatáskörébe helyezni” – jelentette ki Kočan.

Kevesebb ágy

Kalavská a rövidebb kórházi látogatások fontosságát is hangsúlyozta. Elmondása szerint a világban elterjedt a kórházi ellátás időtartamának lerövidítése, Szlovákiában is ez lesz a megoldás. A rövidebb kórházlátogatásokkal együtt a kórházi ágyak kihasználtsága is megváltozna. A reform értelmében a kórházi ágyak csaknem egyötöde eltűnne, így a 32 ezer ágyból mindössze 26 500 maradna. A minisztérium felhívja a figyelmet, hogy a kevesebb ágy miatt a kórházak több pénzt tudnának megspórolni, amit a megmaradó ágyak fejlesztésére fordíthatnak, és így a betegekre is több orvos és nővér jutna.

Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke pozitívan áll a változásokhoz. „A nem kihasznált ágyak eltávolításának köszönhetően az orvosok többet tudnak majd kommunikálni a betegekkel, ami a gyógyításban az egyik legfontosabb tényezőnek számít” – mondta Lévyová.

Ha sikerül a reform…

Peter Pellegrini kormányfő a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy tárgyalt a pozsonyi, a kassai és a turócszentmártoni orvosi egyetem dékánjával, és megkérte őket, hogy fokozatosan vegyenek fel 185 diákkal többet. A diákok felvétele 2 millió euróba fog kerülni, de Pellegrini kijelentette, hogy erről a lépésről már tárgyalt Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszterrel is, s hajlandók lesznek fedezni ezt a többletkiadást.

A változásokkal kapcsolatban óvatosan fogalmazott Tomáš Szalay. „A reform mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból hatékony. Ha sikerülne véghezvinni az ígért változtatásokat, az hatalmasat lendítene a szlovák egészségügy helyzetén. A páciensek számára jobban elérhetővé válnának a kórházak, az egészségügyi dolgozók jobb fizetést kapnának, a kórházak pedig nem termelnének veszteségeket. Valószínű, hogy az egészségügy helyzete a nemzetközi adatokhoz viszonyítva is javulna. Azonban van itt egy feltétel, ha sikerülne megvalósítani a reformot. Az egészségügy tökéletesítéséről már több mint tíz éve zajlanak tárgyalások, születtek is reformok, viszont egyik sem jutott el a megvalósításig, hiszen hatalmas politikai költségekkel járnának, ezért én kétkedő vagyok a tervezet jövőjével kapcsolatban” – mondta lapunknak a szakember. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?