Kisebbségek belső sejtosztódása

<div>Nem könnyű velünk, illetve magunknak sem magunkkal.&nbsp;</div>

A héten egy konferencián olyan emberekkel találkoztam, akik hivatalból foglalkoznak a hazai nemzetiségekkel – pontos fordításban nemzetiségi kisebbségekkel –, s elmondták, hogy nincs könnyű dolguk, mert nálunk jelenleg hivatalosan 13 ilyen kisebbség van, de mindnek mások az elképzelései és az igényei. Szerintem a dolog ennél sokkal bonyolultabb. Ugyanis nemcsak hogy 13 eltérő kisebbség van, hanem a kisebbségeknek van egy belső sejtosztódásuk, minek következtében további csoportokra tagolódnak, és tapasztalatom szerint mindezeknek nemcsak egyszerűen más, hanem sokszor teljesen eltérő az elképzelése és az igénye. Egy biztos: nem könnyű velünk, illetve magunknak sem magunkkal. És ez ugyanúgy érvényes a 420 ezres magyarságra, mint a pár száz tagot számláló nemzetiségekre.  Például egyszer hallottam egy kisebbségi előadását, amelyben egy idősebb tagjuk munkásságát méltatta. Az előadó fiatal volt, de úgy beszélt, hogy ott szem szárazon nem maradt (legalábbis ezt gondoltam), s eszembe jutott, hogy milyen szép dolog az, ha valakinek így elismerik a közössége érdekében végzett munkáját és érdemeit. Pláne, a fiatalok. Hatalmas taps után egy másik nemzetiség képviselője következett, s miközben beszélt, hátulról már hallatszott valami mozgolódás. A következő előadó pedig megint az előző nemzetiségből került ki, s micsoda döbbenet! Totálisan megcáfolta a fiatalember állításait, a korábban piedesztálra emelt professzort pocskondiázta, s miközben beszélt, hátulról dühös, idegen nyelvű – ama kisebbség nyelvén szóló – bekiabálások hallatszottak, mi, többiek pedig csak ámultunk. S még nem volt vége! Szót követelt az érintett professzor, mert mint kiderült, ő is ott volt, és hát ugye, miről beszélhetett, csakis az utolsó szónok korlátoltságáról. Akkor már szlovák nyelvű bekiabálások is hallatszottak, hogy mi, többiek is értsük, de ezeket inkább nem idézem. A két tábor szabályszerűen egymásnak esett, ott, az előkelő konferencia előkelő színhelyén, s csak azért nem lett tömegverekedés, amiben élemedett kora ellenére valószínűleg a megdicsőített, majd sárba rántott úr is részt vett volna, mert mi, többi nemzetiségiek is ott voltunk, s persze, a rendezők, akik megnyugtatták a kedélyeket, már amennyire tudták. Jelezni szeretném, hogy ezt az előadást nem mi, magyarok produkáltuk.  A mostani konferencián más is eszembe jutott. Bármennyire osztódik egy kisebbség, tartok tőle, hogy egyik „sejt”-ből sem lesz többség, így a kisebbség tudtán kívül(?) maga ellen dolgozik. Merthogy elhangzott az „asszimiláció” szó is, méghozzá nem magyar szájból. Ez aztán a fejlődés! Ugyanis néhány éve, amikor ezt egy konferencián kiejtettem, a többi kisebbségiek majdnem megköveztek.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?