Szlovákiában is egyre gyorsabban fogy a termőföld

Pozsony |

<p>Szlovákia nem becsüli a termőföldjét. Csak az elmúlt 15 évben hatodával zsugorodott a megművelt földek alapterülete. A nyugati multik erőteljes terjeszkedése, az ipari és lakóparkok építése a legjobb minőségű dél-szlovákiai földeket sem kíméli.</p>

„A mezőgazdasági célokra használt földterület Szlovákiában jelenleg alig éri el az 1,92 millió hektárt, miközben 2001-ben ez még meghaladta a 2,25 millió hektárt. Vagyis az említett időszakban több mint 15 százalékos csökkenésről beszélhetünk” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovákiai Gazdák Szövetkezetének (SFD) az elemzője.

A leggyorsabb ütemben a rétek és a legelők fogynak, 2001-től együttesen a harmadával, csaknem 262 ezer hektárral van kevesebb belőlük. A vizsgált időszakban a szántóföldek 4,4 százalékkal, azaz 62 ezer hektárral zsugorodtak. „Ma az országban ezeknek a területeknek a 80–90 százalékát bérleti szerződések alapján dolgozzák be a gazdák. Mindez annak a következménye, hogy a termőföldeknek sok a tulajdonosa, a nagyobb területek jelentős mértékben felaprózódtak” – mondta Sadovská.

A mezőgazdasági termelők között az utóbbi napokban a legvitatottabb téma épp a földbérlést taglaló új jogszabály. „Amíg a törvénymódosításokról a földművelés-ügyi tárca hivatalnokai döntenek, a gyakorlatban a gazdáknak kell viselniük a hibás döntésekből eredő terheket. A viták, megbeszélések során a mezőgazdasági termelők elsősorban a bérleti szerződések megkötésének új szabályaira, a bérleti díjak módosításaira, valamint a magángazdálkodók jogainak erősítésére kérdeznek rá” – mondta Daniel J. Kratky, a Szlovákiai Gazdák Szövetkezetének jogi szakértője.

Jaroslav Puškáč, a földművelés-ügyi tárca jogalkotási osztályának a vezérigazgatója ugyanakkor határozottan kiáll a földterületek bérléséről szóló új jogszabály mellett. „A törvénymódosítás segíti a kis- és közepes gazdálkodókat. Lényeges pontja az is, hogy megakadályozza a bérleti szerződések automatikus meghosszabbításával összefüggő spekulációkat. A törvénymódosítást szakembergárda nézte át, bírálta el, és a minisztérium megszólította az összes mezőgazdasági önkormányzatot is. A törvénymódosító javaslat a kormány programtervezetéből indult ki, és megfelelő teret biztosít a fiatalabb termelőknek és a kisgazdáknak” – hangsúlyozta Puškáč.

A parlament által nemrég elfogadott törvénymódosítással az agrártárca erőteljesebben és hatékonyabban akarja felvenni a harcot a telekspekulánsokkal. A jogszabály értelmében a bérlő köteles lesz jelezni a földtulajdonosnak, hogy lejár a bérleti szerződés. Mindezt a szerződés lejárta előtt legkésőbb egy évvel kell megtennie. A felek megegyezhetnek a szerződés meghosszabbításában, de már legfeljebb csak 15 évre. A jogszabály jövő májusban lép életbe. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?