Eurócsoport: nem Kažimír a befutó

Eurócsoport: nem Kažimír a befutó

<p>Nem lesz &bdquo;európai erős ember&rdquo; Peter Kažimírból. A szlovák pénzügyminiszter viszonylag váratlanul szállt be az eurócsoport vezetői posztjáért folytatott harcba, ám nem sikerült győznie. Az eurózóna új vezetőjét a várakozásoknak megfelelően Mário Centenónak hívják.</p>

Miután Pozsony helyett végül Amszterdamba költözött az Európai Gyógyszerügynökség, Szlovákia újabb komoly uniós pozícióról csúszott le. Peter Kažimír (Smer) szlovák pénzügyminiszter hiába szállt harcba az eurócsoport vezetői posztjáért, nem ő váltja a holland Jeroen Dijsselbloemot, aki 2013 óta irányította az eurózóna pénzügyminisztereinek nem formális, ám annál fontosabb tanácsát. A posztot négyen pályázták meg, a luxemburgi, a portugál, a lett és a szlovák pénzügyminiszter, és Peter Kažimír a sajtó szerint eleve nem tartozott az esélyesek közé. Már csak azért sem, mert szocialistaként ugyanabba a pártcsaládba tartozik, mint a posztot végül elnyerő Mário Centeno portugál pénzügyminiszter, akinek legkomolyabb ellenfele luxemburgi kollégája, a liberális Pierre Gramegna volt. Kažimír a szavazás előtt elmondta: többek közt azért indult a posztért, mert egyenlőtlenséget lát a régi és az új EU-tagországok közt, ami a fontos funkciókat illeti.

A 19 tagú tanács maga választotta a vezetőjét, a győztesnek legkevesebb 10 szavazatot kellett szereznie. Az első körben nem dőlt el a harc, ám Dana Reizniece-Ozola lett pénzügyminiszter kiesett a versenyből. Kažimír a második körben volt kénytelen búcsúzni, a harmadik körben pedig a várakozásoknak megfelelően Centeno nyerte el a posztot, 2018 januárjában pedig sorrendben harmadik elnökként át is veheti a stafétát Jeroen Dijsselbloemtól. Az új elnök két és fél évre veszi át az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület vezetését. Centeno érdeme, hogy kivezette Portugáliát a válságból, miután a luzitánok 2011-ben 78 milliárd eurós pénzügyi mentőövre szorultak.

Az eurócsoport első elnöke Jean-Claude Juncker volt, aki napjainkban az Európai Bizottság elnöki posztját tölti be, majd ezt a funkciót 2013 januárjától a holland Dijsselbloem vette át, akinek mandátuma 2018. január 13-án jár le. (TASR, fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?