Miért lőtték bele az oroszok a műholdakat az óceánba?

Moszkva |

<div>És főleg miért adtak ki idő előtt jelentést a misszió sikeréről &ndash; ez idegesíti az orosz kormányfőt.</div>

A múlt heti sikertelen műholdbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását sürgeti Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. A Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta múlt kedden sikerrel startolt ugyan a Vosztocsnij űrrepülőtérről, és annak első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a benne elhelyezett műholdakat. Az űrszerkezetek az Atlanti-óceánba zuhantak. Medvegyev felszólította Dmitrij Rogozin űrkutatásért felelős miniszterelnök-helyettest, hogy a felelősök megtalálása mellett terjesszen elő javaslatokat az orosz űrágazatban kialakult komoly helyzet gyökeres javítására. Hangsúlyozta, hogy a biztosítói kártérítés nem pótolja az elszenvedett presztízsveszteséget. A kormányfő megengedhetetlennek nevezte, hogy a felbocsátásért felelős kormánytisztviselők idő előtt a misszió sikeréről tettek jelentést neki. Válaszában Rogozin elmondta, hogy az eset kivizsgálására létrehozott állami bizottság mellett egy különbizottság is foglalkozik az űrrakéta-technológia minőségellenőrzésének felülvizsgálatával. A baleset lehetséges okaként hivatalos forrásokra hivatkozó orosz sajtójelentések egyfelől a Fregat gyorsítóblokk globális műholdas navigációs berendezésének meghibásodását nevezték meg, másfelől felvetették, hogy „emberi tényező”, programozási hiba okozhatta a bajt. Felmerült annak a lehetősége is, hogy amíg a Szojuz hordozórakéta navigációs rendszerébe Vosztocsnijt adatait táplálták be kiinduló állomásként, addig a Fregatéba Bajkonur koordinátái kerültek, és ez okozta a bajt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?