Megdolgozzák a munkaadókat

Pozsony |

<p>A szakszervezetek megemelt bérpótlékokat követelnek az állami szektorban is.</p>

A kormánypártok bérpótlékokra vonatkozó javaslatát a szakszervezetek támogatják, a munkaadók (kivéve a ZMOS-t) továbbra is ellenzik – derült ki az érdekegyeztető tanács szombati ülésén. 

A következő hetekben folytatják az egyeztetést a három smeres képviselő által benyújtott törvénymódosításról, amely jelentősen emelné az éjszakai és az ünnepnapi munkáért kapott bérpótlékot, és bevezetné a hétvégi bérpótlékot. Ján Richter szociális ügyi miniszter szerint a tárgyalások a látszat ellenére nagyon konstruktívak, lehetséges a kompromisszum. „Beszéltünk azokról az alkalmazottakról is, akik csak éjszaka dolgoznak. Olyan megoldást fogunk keresni, amely nekik is előnyös, de nem küldi padlóra a céget” – jelentette ki a miniszter például a pékségekkel kapcsolatban. A munkaadók nem ilyen optimisták, szerintük a javaslat komoly költségnövekedést jelentene a magánszektornak. Májustól ugyanis az éjszakai munkáért a jelenlegi 20 százalék helyett a minimálbér legalább 50 százalékát kell fizetni, az ünnepnapi munkáért az időarányos fizetés 50 százaléka helyett 100 százalékot. Új elemként bevezetnék a hétvégi pótlékot, ami a minimálbér egy műszakra eső részének a 100 százaléka lesz. 

A munkaadók szövetsége (AZZZ) elutasítottaajavaslatokat.„Egyesvállalatok számára végzetes lenne – jelentette ki Roman Karlubík, az AZZZ alelnöke. – Elsősorban a kis- és középvállalatokat tenné tönkre egyes ágazatokban és régiókban.” Azonban még bízik benne, hogy megegyeznek. „Van még két és fél hónapunk tárgyalni” – reménykedett Karlubík. 

A javaslatot elutasítja a másik szövetség, a Munkaadók Országos Uniója (RÚZ) is. „A munkaadók költségei a hatszorosára emelkednének a pótlékok tekintetében – magyarázta Miroslav Kiraľvarga, az unió elnöke. – Hogy ennek milyen hatása lesz, az függ a vállalkozótól és az ágazattól. Nem kizárt, hogy e javaslat miatt kerülne sor elbocsátásokra.” Úgy véli, az lett volna a helyes, ha már a parlamenti beterjesztés előtt el tudták volnamondanikifogásaikat,ésnemmost kellene lefolytatni az egyeztetéseket. 

A javaslattal egyetért a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ), de elvárja, hogy az állami alkalmazottakra is vonatkozzon. „A változások vonatkoznak majd a közalkalmazotti és az állami szféra dolgozóira is, esetükben mindig a kedvezőbb megoldást veszik majd figyelembe” – állítja Monika Uhlerová, a KOZ alelnöke. 

Az előterjesztők nevében Martin Glváč (Smer) vett részt az ülésen. „Ismerjük a változások anyagi oldalát, készek vagyunk egyes szempontjaikat figyelembe venni” – jelentette ki. Állítja, hogy javaslataikat mindhárom kormánypárt támogatja. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?