Nem létesülhet környezetkárosító üzem Párkányban

Párkány |

<p>Elfogadta a város területren-dezési tervének módosítását a párkányi önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésén. Ennek alapján Párkányban nem létesülhet környezet- és egészségkárosító, hőkezelési eljárással működő hulladék-feldolgozó üzem.</p>

A módosítás elfogadását a jelenlevő tizenkét képviselőből kilencen támogatták. Egy képviselő nemmel szavazott, ketten tartózkodtak. Hárman nem vettek részt az ülésen.

Túl általános szöveg

A tanácskozáson jelen volt Családi Zsolt, a Párkányi Ipari Park igazgatója, Nagy Zsolt, az ipari park területén működő Monarflex vállalat szakszervezeti vezetője és Jozef Mažár, a területrendezési terv módosítása ellen indított petíció bizottságának elnöke. Családi, Nagy és Mažár úgy véli, a területrendezési terv ellehetetleníti az ipari park területén működő cégeket. Jozef Slabák és František Árendáš független képviselő, Kornélia Slabáková alpolgármester és Eugen Szabó polgármester is osztja ezt a véleményt. Úgy vélik, a módosítás szövege túl általános, ami jogi kérdéseket vet fel.

A járási hivatal jóváhagyta

A képviselő-testület április 25-én fogadta el a területrendezési terv módosítására vonatkozó határozatot. Kidolgozását a város szakértőkre bízta. A módosított tervet a véleményeztetési eljárás keretében elküldték minden érintett településnek és felkerült a város honlapjára valamint hirdetőtáblájára is. Ezt követően a tervet és a beérkezett véleményeket elküldték a Nyitrai Járási Hivatal Környezetvédelmi Szakosztályának, amely a dokumentációt a lakhatási és területrendezési szakosztályának továbbította. A tervezett módosítást mindkét szakosztály jóváhagyta.

Mit akar az ipari park?

A véleményeztetési eljárás lejárta után a városi hivatal október 29-én kapta meg azt a petíciót, amellyel az ipari park területén működő cégek alkalmazottai a területrendezési terv módosítása ellen tiltakoztak. A petíciót 477-en írták alá, de csak 342 aláírás volt érvényes. Az aláírók zöme (203 személy) nem párkányi lakos volt. Az önkormányzat építési, környezeti, területrendezési és közlekedési bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozott a petícióval és a véleményeztetési eljárás keretében benyújtott észrevételekkel. Csepregi Zoltán független képviselő, a bizottság elnöke elmondta: egyik észrevételt és ellenvéleményt sem találták helytállónak. A véleményezők szerint a módosított területrendezési terv diszkriminatív és törvényileg kifogásolható. Azt kérték, a testület törölje a módosításból a hőkezelési eljárást korlátozó részt.

Petíció a szemétégető ellen

Csepregi rámutatott: a módosítással épp az egészségre és a környezetre veszélyes hőkezelést alkalmazó vállalkozásokat szeretnék kiszorítani Párkányból. Szigeti László képviselő (MKP) hangsúlyozta: a testületnek nem maradt más lehetősége, mint a területrendezési terv módosítása. Miután februárban kiderült, hogy Párkányba két olyan cég készül, amely a gumi- és műanyaghulladékot a feldolgozás során hőkezelésnek vetné alá, a testület határozott nemtetszésének adott hangot. A környezetszennyező és egészségre veszélyes technológiákat alkalmazó beruházások ellen petíció is indult, amit 7500-an írtak alá, és a régió lakosai nagygyűlésen is tiltakoztak a szemétégetők ellen.

Vélemények pro és kontra

A módosítás elfogadását megelőzően éles vita alakult ki, amelyben az ipari parkot képviselő delegáció tagjai is felszólaltak. Véleményüket két képviselő, a polgármester és az alpolgármester is osztotta. Jozef Slabák egyebek között a módosítás szövegének törvényességét firtatta. František Árendáš képviselő azon a véleményen volt, hogy a szöveg túl általános és sérti a cégtulajdonosok gazdasági jogait. A módosítás szövegének törvényessége Eugen Szabó polgármester szerint is kérdéses, ezért a megfogalmazás pontosítását és a módosítás elfogadásának elnapolását javasolta. Vitkó Andrea (Híd) képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a módosítás elfogadása nem tűr halasztást. Szigeti László és Borovič József (MKP) is úgy véli, nincs idő a tétovázásra. „Ha ma nem fogadjuk el, hanem elnapoljuk, nagyobb kárt okozunk. Inkább fogadjuk el és dolgozzunk rajta tovább” – mondta Borovič. Szigeti László szerint a módosítás a lakosok védelmében született. „Sem többet, sem kevesebbet nem akarunk elérni ezzel a tervezettel, csak azt, hogy a környezetkárosító technológiák szűrhetők legyenek. Önmagunk és a lakosság szembeköpése lenne, ha most nem hagynák jóvá” – mondta Szigeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?