70 milliót kérnek a „tejért”

Pozsony |

<p>Az átmeneti javulást követően ismét egyre súlyosabb gondokkal kénytelenek szembenézni a szlovákiai tejtermelők. Az alacsony állami támogatás és a növekvő behozatal miatt egyre több gazdaság kerül veszélybe.</p>

A tavalyi 30 millió eurós állami támogatás jelentős mértékben segített a szlovákiai tehéntenyésztőkön. A dotáció azt követően érkezett az ágazatba, hogy törölték az uniós tejkvótákat. „Az állami támogatás pozitív hatását bizonyítja, hogy míg az idei év elején 124 ezer fejőstehenet tartottak nyilván az országban, néhány hónapon belül ez 128 ezerre nőtt. A tenyésztők érezték a segítő szándékot az állam részéről” – mondta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének az elnöke.

Mára azonban ismét stagnálás, sőt, visszaesés tapasztalható az állományokban. Jelenleg az év eleji szinten tart az ország. A jövő évi állami költségvetés tervezete csak minimális összeget jelölt meg a tejtermelési ágazatnak, pedig tavaly májusban Robert Fico kormányfő jelentette ki, hogy inkább a tejre kell adni a pénzt, nem pedig fegyverekre. Viszont a szlovákiai tejtermelők csak álmodozhatnak az olyan dotációkról, amilyeneket a szomszédos országok gazdái kapnak. Csehországban a tehéntenyésztők jövőre 140 millió, Magyarországon 230 millió eurós támogatásra számíthatnak. Pastorek szerint a szlovákiai tenyésztőknek legalább 70 millió eurós támogatásra lenne szükségük, ehelyett azonban csak egymilliós támogatásra számíthatnak.

A tejtermeléssel foglalkozó mezőgazdasági őstermelők meríthetnek a tejalapból. A gazdák az alap költségvetésébe minden egyes kitermelt liter tej után – még koronás átszámításban – egy fillérrel járulnak hozzá, a tejüzemek pedig úgyszintén minden kilogrammnyi előállított termék után ugyanilyen összeggel. A tejszövetség illetékesei szerint ezáltal évente mintegy félmillió euró gyűlik össze a tejalapban. „A tejalap lényegében tíz évvel ezelőtt kezdett el működni. Abban az időben az egy főre eső éves átlagos tej- és tejtermékfogyasztás Szlovákiában 135 kilogramm körül alakult, ma viszont már mintegy 175 kilogrammnál tartunk” – erősítette meg Stanislav Voskár, a Szlovákiai Tejszövetség elnöke. Leginkább a tej fogy az üzletekben, viszont alacsony a sajt- és a túrófogyasztás. Ami az utóbbi időben oly sokat emlegetett vajat illeti, elmondható, hogy az éves országos fogyasztás 21 ezer tonnára tehető, de ebből mindössze 6,5 ezer tonnányi a szlovákiai tejüzemekben előállított vaj. A behozatal mindenekelőtt lengyelországi, csehországi és németországi eredetű. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?