Roma nők: folytatódó diszkrimináció

<p>Rendkívül agresszívan bánnak a roma nőkkkel Szlovákiában a nőgyógyászati rendelőkben, a terhesgondozás során és a szülészeteken: diszkriminálják, megalázzák őket &ndash; állítja egy friss jelentés. marginalizált roma közösségekből származó 38 nő számolt be ilyen bánásmódról, helyenként sokkoló, amiről beszéltek.</p>

A Vakeras zorales – Hangosan kimondjuk című jelentés készítői 38 kelet-szlovákiai roma származású nő tapasztalatait foglalták össze. Az Iglói, Eperjesi és Gölnicbányai járásban található roma telepekről származó asszonyok arról beszéltek, hogy diszkriminációval és erőszakos bánásmóddal szembesültek a nőgyógyászati szakrendelőkben és szülészeteken. Többen közülük azt mondták, az orvosok elhanyagolták gondozásukat, durván bántak velük a szülésük idején, és nem tájékoztatták őket megfelelően. Hasonló panaszok érkeztek már a 2000-es évek elején is, az akkor megszólalt nőknek egészen a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig kellett menniük jogaik érvényesítéséért.

„Ezek az asszonyok gyakran beszélnek nekünk megaláztatásukról, az őket ért verbális támadásokról, arról, hogy nem látják el őket rendesen nem is tájékoztatják őket, és szegregálják őket a szülészeteken. A jelentésben részletesen dokumentáltuk a helyzetet” – mondta a SITA hírügynökségnek Agáta Duchoňová, a jelentést jegyző Polgári és Emberi Jogok Tanácsadó Irodájának (Poradňa pre občianske a ľudské práva) munkatársa.

Verbális megalázás

A jelentés helyenként igazán durva verbális megalázásról számol be. Több asszony arról beszél, hogy a kórházak személyzete nemcsak egymás között, de szemtől szemben is lecigányozza, vagy csak cigányként hivatkozik rá. Az egyik nyilatkozó, egy Viera nevű asszony arról beszélt, mennyire megalázónak tartotta, mikor nőgyógyásza lekezelően és vulgárisan arról értekezett, milyen sok gyermeke van már a nőnek, és vajon naponta hányszor létesít szexuális kapcsolatot élettársával. „Megalázva éreztem magam, szégyenkeztem. Nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy a harmadik gyermekemet várom, és nincs annyi, amennyit az orvos állít. És ahhoz sincs semmi köze, hányszor fekszem le a partneremmel” – mondta Viera.

Mások arról beszélnek, hogy a kórházak és rendelők személyzete kiabál velük, büdösnek, piszkosnak, bolhásnak nevezik őket.

Életveszélyes helyzet

A megaláztatás azonban csak az egyik része a történetnek – az, hogy a roma asszonyok ellátását elhanyagolják, életeket veszélyeztethet. A megszólaltatott nők nem csupán arról számolnak be, hogy rendszerint várni hagyják őket a rendelőkben és a kórházakban, és előnyben részesítik a nem roma pácienseket – hanem arról is, mennyire nem törődnek velük. Egy nyilatkozó, Zuzana arról beszélt, az orvos nem árulta el neki, hogy van az újszülöttje, megfelelően növekedik-e, egészséges-e, vagy van-e valami gond vele. Eva pedig azt állította, hogy teljesen egyedül hagyták őt szülőszobában, holott megindult a szülés, vérzett és segítségért kiáltott, de hosszú ideig senki sem segített neki.

A jelentés társszerzőjének, a Reprodukciós Jogok Központjának (Center for reproductive rights) régiós igazgatója, Leah Hoctor azt mondta, a szlovák kormánynak konkrét lépéseket kell tennie azért, hogy a roma nők is megkapják a szükséges ellátást, mert megilleti őket ugyanaz a tisztességes bánásmód, mint nem roma társaikat. A jelentést készítő civil szervezetek szerint a kormánynak rendszerszinten kell hatékony intézkedéseket bevezetnie a diszkrimináció felszámolására, és be kell fektetnie az olyan programokba, melyek hozzáférhetőbbé teszik a roma nők számára a minőségi egészségügyi ellátást.

Egészséges közösségek

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos lapunknak azt mondta, egyelőre nem látta a jelentést, így konkrét tartalmához nem tud hozzászólni. A roma nők diszkriminációja azonban elmondása szerint hosszú távú probléma, és foglalkoznak a felszámolásával. „Javaslatunkra új programot indít az egészségügyi minisztérium, együttműködve az Egészséges közösségek (Zdravé komunity) szervezettel. A szervezet egészségügyi asszisztenseket küld a legproblémásabb falvakba, és ez most kibővül azzal, hogy hasonlóan kórházi asszisztensek érkeznek azokba a kórházakba, ahol a legtöbb a roma páciens” – mondta Ravasz. Feladatuk elmondása szerint az lesz, hogy kezeljék a kialakuló súrlódásokat és problémákat. A nőgyógyászati ellátás jelentős része azonban nem a kórházakban, hanem a nőgyógyászati szakrendelőkben valósul meg. „Az itt történt eseteket egyedileg kell kezelni, mást nem tudunk tenni” – mondta Ravasz. A kormánybiztos szerint a jelentésben említett diszkriminációs eseteket meg kell vizsgálni, és meg kell fontolni a megfelelő jogi lépéseket az illetékesekkel, elsősorban az ombudsmannal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?