Prius Plug-in hybrid: aki eddig nem hitt benne, az hinni fog

<p>A Prius Plug-in hybrid pontosan az az autó, amelybe kötelezően beültetnék mindenkit, aki nem hisz az alternatív meghajtásokban. A Toyota ebben a járgányban 1,8 literes 98 lóerős benzinmotort kombinál egy 72 lóerős elektromotorral, s nem a fogyasztás az egyetlen dolog, amiért ez a járgány megér egy misét.</p>

Ez a plug-in hybrid egyedi autó. Nemcsak azért, mert futurisztikus a dizájnja, hogy külső forrásból is tölthető az eleme, hanem azért is, mert csak négy személynek kínál ülőhelyet.

Ráadásul a volánja mögött nincs olyan érzése a sofőrnek, hogy kerekeken guruló akkumulátort vezet, a Prius Plug-in hybrid új generációja nagyon jó vezetési élményt kínál. Meglepően jól nyeli el az út egyenetlenségeit, a tervezők a kényelemre is ügyeltek, nem csak arra, hogy az elemek valamivel többet kibírjanak.

Elektromos meghajtásra ez a Prius körülbelül 50 kilométert tud megtenni, a kombinált meghajtás a hétköznapi gyakorlatban viszont a lehető minimumra csökkenti az üzemanyag fogyasztását. A gyorsulás és az autó dinamikája ugyan nem éri el a tisztán elektromos meghajtású autók szintjét, ám így is meglepően fürge, főleg városi forgalomban. Tiszta áramra 135 km/órás sebességgel is haladhatnak vele néhány kilométert.

Töltés

A plug-in hibridek nagy előnye, hogy háztartási hálózatból is aránylag gyorsan feltölthetők, egyre több kilométert képesek megtenni pusztán elektromos meghajtásra, s a benzinmotorral kombinálva takarékosan bánnak az üzemanyaggal. Ezt a Priust például 220V-os hálózatból valamivel több mint három óra alatt sikerült feltölteni 100 százalékra. Akinek kevesebb ideje van, annak egy óra után már 30 kilométeres táv megtételére töltődik fel az akkumulátor, a maradék már lassabban megy. Aki viszont naponta átlagban nem vezet le többet 50–60 kilométernél, az nagy eséllyel pályázik arra, hogy az üzemanyagtartályból egy liter benzint sem fog elhasználni hosszú heteken át. A Prius másik hatalmas előnye ugyanis az, hogy a motor rekuperációval aránylag hatékonyan tudja újratölteni az elemeket.

Tankolás nélkül

Mivel nem egész két kilométerre lakom a szerkesztőségtől, próbáltam kerülővel járni munkába és haza. Olyan útvonalon, mintha 20 kilométerre laknák a munkahelyemtől. Különböző elfoglaltságom miatt aztán a vártnál jóval többet kellett vezetnem napközben is, így elhagytam a várost, és autópályára is felkerültem, bár ott legtöbb 110 km/órás sebességgel haladtam. Öt nap alatt csak háromszor kellett újratöltenem teljesen az elemet, egyszer pedig másfél órás töltésre volt szükségem. A megtett 250 kilométerből 195 kilométert színtiszta elektromos meghajtásra tettem meg, a maradék 55 kilométeren pedig a fogyasztásom 1,1 liter volt.

A hátralevő két napon már csak benzinmeghajtásra vezettem, minek eredménye egy hét alatt 2,8 liter kombinált fogyasztás. Másrészt be kell vallanom, hogy egész idő alatt az üzemanyagfogyasztás minimalizálása volt a cél, ezért nagyon óvatosan és visszafogottan vezettem. Ráadásul az autón extrának számító napelem is segítette az akkumulátor töltését, egy álló nap alatt körülbelül öt kilométerre elegendő energiát küld az elemekbe. A Prius Plug-in hybriddel lemerült elemekkel körülbelül 400 kilométert tehetnek meg, a fogyasztással így sem tudják átlépni az öt litert.

Kár a helyért

Mindennek megvan az ára, a Prius esetében a kevés hellyel fizetnek meg a speciális meghajtásért és az egyedi formáért. Ami kár. Reálisan az autóban csak négy ember fér el, a csomagtartó sem a legnagyobb, bár a 360 literes térfogatával azért néhány holmi elfér benne. Aki viszont egyedi dizájnt akar, az nem lesz csalódott, a Prius után garantáltan mindenki megfordul az úton.

Megéri?

Ízlés és felfogás kérdése. Akinek van annyi pénze, hogy megengedhet magának ilyen autót, miért is ne. Elvégre sokkal értelmesebb vásár lehet, mint egy böhöm nagy SUV, amelyben az esetek többségében úgy is maximum egy ember ül. A reális városi forgalomban való tesztelés igazolta, hogy a napi 50–60 kilométer egy csepp benzin nélkül is levezethető. Nagy előny, ha az ember tudja, hol lehetújratölteni az akkumulátort éjjel vagy napközben a munkahelyén.

Nem igazán éri meg számolgatni, hány év alatt térül meg az alternatív meghajtásnak köszönhetően a beruházás. Csak a margóra jegyzem meg, hogy a legmagasabb felszereltségi szinttel rendelkező klasszikus Priusszal összehasonlítva az árkülönbség 3000 euró – ezt az összeget ráadásul az állami támogatásnak köszönhetően három éven belül visszakaphatják. A Prius viszont nem erről szól. Alternatív megoldást kínál azoknak, akik reálisan spórolni akarnak az üzemanyagon. Hatalmas előnye, hogy gyorsan feltöltődik, s áram nélkül is minimális, három liter körüli fogyasztással használható. A Toyota ezzel a Priusszal is igazolta, hogy képes lépést tartani a konkurenciával, így kiemelkedő eredményeket ér el a plug-in híbridek világában – az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban rendszeresen az eladási mutatók élén szerepel. Aki eddig nem hitt az alternatív meghajtásban és kipróbálja a Prius Plug-in hibridet, az garantáltan hinni fog benne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?