Az adóhivatal a lakásunkra is ráteheti a kezét

Pozsony |

<p>Az adóhivatal vezetősége épp a múlt héten jelentette be, hogy a kevésbé problémás ügyfelektől a jövőben humánusabb módszerekkel igyekszik majd behajtani az adóelmaradásukat. A nagyobb adósságot felhalmozó, az adóhivatal felszólításaira nem reagáló adózókkal azonban továbbra sem bánnak kesztyűs kézzel.</p>

A központi adó- és vámhivatal az idei év elején figyelmeztetett arra, hogy taktikát változtat: az azonnali büntetés helyett előbb figyelmeztet az adóbefizetés elmulasztására, amitől azt reméli, hogy a jövőben még több pénzt sikerül behajtania. „Az enyhébb figyelmeztetés, angol nevén a soft warning, lehetővé teszi, hogy a vállalkozók utólag is bevallhassák és befizethessék az adójukat. Sokan ugyanis abban bíznak, hogy a hivatal nem tud az adóhátralékukról. Ha erre figyelmeztetjük őket, egy részük egész biztosan befizeti az elmaradását” – mondta František Imrecze, a központi adó- és vámhivatal igazgatója. Az első figyelmeztetéseket e-mailben már a múlt héten elküldték.

„A célzott kampányainkban már többször is felhívtuk az adózók figyelmét arra, hogy ha gondjaik akadnak az adó kifizetésével, mi nyitottak vagyunk a problémáikra. Akiknek átmeneti anyagi gondjaik akadnak, azoknak ezt jelezniük kellene az adóhivatalnak, amellyel megegyezhetnek a fizetés elhalasztásáról vagy akár a részletfizetésről is. Sokan azonban abban bíznak, hogy az adóhivatal megfeledkezik róluk, így inkább nem veszik fel a kapcsolatot a hivatallal, ami a legrosszabb taktikának számít” – mondta Imrecze. Ilyen esetekben szerinte végső megoldásként nem marad más hátra, mint a végrehajtás.

A szlovák adóhatóság 2016 szeptemberétől országos akciókat is hirdet az adósság behajtására. „Eddig 5 ilyen végrehajtási akcióra került sor, amelyeknek köszönhetően 264 adózótól több mint 500 ezer eurót hajtottunk be” – mondta Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője, aki szerint az ehhez hasonló akciókra az adózók a jövőben is számíthatnak. Skokanová azt is elárulta, hogy az ilyen akciók elsőrendű célja nem a pénzbehajtás, hanem a felelőtlen adózók elrettentése. „Az adóelmaradást felhalmozók egy részét már akkor is sikerül rávennünk a tartozás kiegyenlítésére, ha felvetjük a végrehajtás lehetőségét” – tette hozzá Skokanová. Szerinte az adóhivatalok a végrehajtási eljárás során eddig elsősorban készpénz és ingóságok formájában igyekeztek behajtani az adósságot, jövőre azonban nagyobb szerepet szánnak majd az ingatlanoknak, amelyeket árverés útján értékesítenek. „Az adózóknak a jövőben így még jobban oda kellene figyelniük arra, hogy ha nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, azonnal vegyék fel a kapcsolatot az adóhivatallal, aminek köszönhetően mindkét fél számára elfogadható megoldás születhet” – mondta Skokanová. Ha a problémáról például még a fizetési határidő lejárta előtt értesítik a hivatalt, akkor nem kell késedelmi kamatot fizetniük, csak a fizetés elhalasztásával járó díjat, ami alacsonyabb az előbbinél. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?