Kína nem engedélyezi a két éve beharangozott fejátültetést

Peking |

<p>Kína nem engedélyi a korábban tervezett fejátültetést, amelyet egy kínai és egy olasz sebész a világon első alkalommal végezne el.</p>

Huang Csie-fu, a kínai szervátültetési bizottság elnöke a China Daily című lapnak azt mondta, hogy a fejátültetetés "technikailag lehetetlen, a kínai törvényekbe és transzplantációs rendelkezésekbe ütközik". 

A fejátültetést Sergio Canavero olasz és Zsen Hsziao-ping kínai sebész tavasszal tervezte végrehajtani. 

Holttesteken már hajtottak végre egy alkalommal fejátültetést, ez azonban a kínai szervátültetési bizottság elnöke szerint sérti az etikai szabályokat. "Soha nem fogjuk megengedni, hogy hasonló klinikai kísérleteket végezzenek Kínában" - jelentette ki. 

Szakmai körökben is erősen vitatják az eljárást. Német tudósok szerint a megszakadt gerincvelő összekapcsolása egyébként is lehetetlen. Tudósok ugyanis évtizedek óta hiába próbálkoznak azzal, hogy lebénult embereknél a sérült gerincvelőt gyógyítsák.

"A sérült gerincvelőből kifutó idegpályák és az agyi sejtek gyógyítása egy olyan kihívás, amellyel a világon még sehol senkinek nem sikerült megbirkóznia" - fogalmazott Hunag Csie-fu is. 

A kínai szervátültetési bizottság megtette a lépéseket azért, hogy a harbini orvosi egyetemen dolgozó Zsen Hsziao-pinget felelősségre vonhassák. 

A két sebész még 2015-ben jelentette be, hogy két éven belül megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben a kutatások és a kísérletek sikeresek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?