Aligha helyezik el Hodosból a Horthy-hívő lelkészt

Hodos |

<div>Átadta a helyi lelkész áthelyezéséért indított petíciót Fazekas László református püspöknek a csallóközi község vezetése.&nbsp;A falu 1456 lakosa közül 555-en írták alá.&nbsp;</div>

Hodosban az elmúlt hónapokban felkorbácsolta a kedélyeket, hogy Kis-Csáji Julianna református lelkész szobrot kívánt állítani Horthy Miklós tiszteletére a református templom udvarán.  A község polgármestere elmondta, több lakos nehezményezte, hogy még nem sikerült komolyabb eredményt elérni a lelkész leváltásának ügyében. „A petíció kézbesítésével mi pontot tettünk az ügy végére” – jelentette ki Balódi László, aki a püspöktől várja a megoldást.  „Hosszan beszélgettünk a püspökkel, és a találkozón leadtuk a község memorandumát, valamint a többi szervezet tiltakozólevelét is. A lelkész asszony eltávolítását a helyi presbitériumnak kellene indítványoznia, vagy az egyházi bíróság döntene az ügyben, ez viszont hosszú folyamat és kérdéses, hogy érdemes-e elindítani” – nyilatkozta lapunknak Balódi.  Próbáltuk telefonon elérni Fazekas Lászlót, de hiába. A püspök a Paraméter hírportálnak azt nyilatkozta, a petíció számukra nem meghatározó, mivel az ottani közösségnek van egy megválasztott lelkésze. „Az ügy a továbbiakban a zsinati tanács elé kerül, de nem tartom valószínűnek, hogy a zsinati tanács ezzel behatóan fog foglalkozni” – idézte a portál a püspököt, aki azt is elmondta, a szoborállítás ügyében is a presbitérium dönt. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a falu lakosságának nagy része római katolikus, 1456 lakosból 346 reformátusnak, 129 ateistának vallották magukat. Az elmúlt hetekben megnyugodtak a kedélyek. Balódi László sajnálja, hogy mások meggondolatlansága miatt ilyesmi történt. „Nem volt szükségünk arra, hogy megosszák a helyi közösséget és idegen, nem jó szándékú emberek jöjjenek a faluba, akik korábban azt sem tudták, hol van Hodos” – folytatta a polgármester, utalva az október végén tartott megemlékezésre, amelynek keretében leleplezték volna a Horthy-szobrot. A református lelkész akkor a társadalmi nyomás miatt kijelentette, nem lehet leleplezni az alkotást. A lakosok a templom előtt is tiltakoztak, a Magyarországról a szoboravatásra érkezők szóváltásba keveredtek és a helyiekkel.  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"295141","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"335","title":"Kedves vendég","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A magyarországi Horthy Társaság által adományozott mellszobor felállítása ellen nemcsak a helyiek, hanem számos szervezet és értelmiségiek is tiltakoztak. (béva) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?