Harabinék ismét nagyon furcsa döntést hoztak

<div>A Legfelsőbb Bíróság Štefan Harabin vezette szenátusa tegnap megszüntetett egy jogerős ítéletet egy 11 évvel ezelőtti, garamszécsi (Polomka, Breznóbányai járás), sokkoló gyilkosság ügyében.</div>

Igor Šajgal vállalkozót korábban a bíróság 8 év szabadságvesztésre ítélte, mert a vád szerint megrendelte üzlettársa, Ján Kubašiak kirablását. A felbérelt, rendőrökből álló csoport azonban nemcsak kirabolta, hanem meg is gyilkolta Kubašiakot. Šajgal azonban kérte ügye felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróságon, Harabinék ennek keretén belül törölték el az ítéletet, és utalták vissza az ügyet első fokra, a járási bírósághoz. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó, különösen brutális bűncselekmény 2006. november 14-én történt. Kubašiak házba három támadó tört be, és túszul ejtette a vállalkozó egész családját, valamint a kiérkező rendőrjárőrt is. Kubašiakot családja szeme előtt rugdosták össze, majd fejbe lőtték. A házban található páncélszekrényt kifosztották, majd elmenekültek.  A nyomozás során kiderült, három korábbi rendőr az elkövető, őket viszonylag gyorsan elfogták. Később fény derült arra, hogy a csoport 1999 óta végez hasonló tevékenységet, embereket támadnak meg, és pénzt követelnek tőlük.  A három exrendőr, Róbert Červeňan, Róbert Petluš és Juraj Rozsík börtönbe került, Petluš 25 évet, Rozsík 8 és fél évet, Červeňan pedig 7 és fél évet kapott. Azt vallották, Kubašiakot megrendelésre támadták meg – így a rendőrség röviddel ezután vádat emelt Igor Šajgal vállalkozó, Kubašiak üzlettársa ellen. A két vállalkozó röviddel a gyilkosság előtt összeveszett, Kubašiak pedig az újságíróknak is beszámolt erről. Šajgalt első körben végül zsarolásért ítélték el, ám 8 évvel a gyilkosság után Petluš megváltoztatta a vallomását, és azt mondta a rendőröknek, Šajgal bérelte fel őket – az eredeti tervek szerint arra, hogy törjenek be Kubašiakhoz, és szerezzék meg a közös vállalkozásukról szóló dokumentumokat. Šajgal állítólag kétmillió koronát ígért nekik. Šajgalt végül 8 évre ítélték, és 35 ezer eurós büntetést is kellett fizetnie, ám 2015 decemberében eltűnt, európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A sajtó spekulációja szerint Szlovákiában rejtőzhet egy roma telepen.  Harabinék szenátusa azonban úgy döntött, megszünteti a jogerős ítéletet – szerintük Petluš vallomása nem volt törvényes, ráadásul a rendőrség a vallomás egyik részét figyelembe vette, a másikat pedig nem. Az ügyész élesen reagált Harabinék döntésére. „Már megszoktuk a viszonylag meglepő ítéleteket Harabin doktor szenátusától” – jegyezte meg. Šajgal ügyvédje ugyanakkor üdvözli a döntést, ám azt nem tudja, hol tartózkodik jelenleg ügyfele. (aktuality.sk, fm)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?