Teherautóba rejtett pokolgép robbant Észak-Irakban

<p>Teherautóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő az észak-iraki Túzhúrmati városában egy zsúfolt piacon, legalább húsz ember meghalt és negyvenen megsebesültek - közölték rendőrségi és egészségügyi források kedden.</p>

Egy belügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy nagy erejű robbanás történt a város zöldségpiacán. A szóvivő nem közölt az áldozatokról és károkról adatokat. 

Az olajban gazdag Kirkuktól délre fekvő város is érintett az észak-iraki kurdok és a bagdadi központi kormány között viszályban. Az iraki kormányerők Túzhúrmatiba is bevonultak, humanitárius szervezetek szerint emiatt etnikai és felekezeti viszályok robbantak ki a kurd többségű, mintegy 100 ezer lakosú városban. 

A városban síita turkománok és arabok élnek még. A kurdok nagy többsége szunnita.

A robbantás áldozatainak nagy része polgári lakos - mondták rendőrségi és egészségügyi források, hozzátéve, hogy az áldozatok száma várhatóan nőni fog, ugyanis sokak állapota válságos. 

A merényletet a síita turkománok lakta egyik negyedben követték el, egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a támadást. Más felekezetű civilek elleni támadásokat az Irakban területeit szinte teljesen elvesztett Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szokott végrehajtani. Hírügynökségek szerint a dzsihadista szervezet a területi és katonai veszteségeit torolhatta meg a támadással, de az is elképzelhető, hogy teljesen áttértek gerillaszerű támadásokra más, kiterjedt területeket nem igazgató terrorcsoportokhoz hasonlóan a világban. 

A dzsihadisták főleg tavaly óta jelentős területeket vesztettek Szíria és Irak területén, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhattak magukénak. Jelenleg már csak sivatagi települések maradtak az ellenőrzésük alatt, Damaszkusz és Bagdad közlései szerint az összes nagyobb iraki és szíriai várost visszafoglalták az IÁ-tól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?