Az ENSZ-főtitkára döbbenten reagált a líbiai emberkereskedelemről adott tudósítására

New York |

<p>António Guterres ENSZ-főtitkár döbbenten reagált hétfőn azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint Líbiában emberkereskedelem folyik afrikai menekültekkel. A CNN amerikai hírtelevízió rejtett kamerával felvett tudósítása szerint néhány száz dolláros összegért nigériai migránsokat adtak el rabszolgának az észak-afrikai országban.</p>

Már az év elején hasonló jelentések jelentek meg arról, hogy rendszeresen migránsok kerülnek emberkereskedők és milíciák fogságába, akik aztán eladják őket.

Guterres követelte, hogy az illetékes líbiai hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki ezeket a bűncselekményeket, az elkövetőket pedig vonják felelősségre. "A rabszolgaságnak nincs helye világunkban, ezek a cselekedetek az emberi jogokkal folytatott legborzalmasabb visszaélések közé tartoznak, s akár az emberiesség elleni bűncselekményeknek is minősülhetnek" - tette hozzá a világszervezet főtitkára.

A líbiai külügyminisztérium közölte: fokozott figyelmet szentelnek az értesüléseknek, s kivizsgálják az eseteket. A tárca hozzáfűzte: az ilyen embertelen bánásmód ellentétes bármely vallással vagy kultúrával.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) áprilisi jelentése szerint menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában. Othman Belbeisi, az IOM líbiai képviselője akkor arról adott tájékoztatást, hogy az embercsempészek kétszáz és ötszáz dollár közötti áron adták el a védtelen embereket, akiket hónapokon át fogva tartottak. A nőket kihasználták vagy prostitúcióra kényszerítették.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?