Gázpalackban árulták a piát az uniós diplomaták a szomjas afgánoknak

Kabul |

<div>Az EU afganisztáni képviseletének több alkalmazottját azzal vádolják, hogy saját fogyasztásra rendelt szeszesitalokat adtak el a kabuli feketepiacon. Az országban tilos alkoholt fogyasztani.</div>

Az ügyben vizsgálat indult. Egy nevének elhallgatását kérő uniós vezetőre hivatkozva a The Guardian című brit napilap arról számolt be, hogy az érintett alkalmazottak – akiknek az állampolgárságát nem közölték – 50 dollárért, a behozatali ár kétszereséért árusították a gint és a whiskyt, a vodkát pedig a hatszorosáért, azaz 60 dollárért. A lap szerint a feketekereskedelem élvezői afgán üzletemberek voltak. A szeszt használt hűtőszekrényekben vagy gázpalackokban szállították ki az uniós képviselet épületegyütteséből, főként az esti órákban.  A The Guardian által közzétett iratok tanúsága szerint az EU-képviselet több mint 500 ezer dollártért rendelt húsz hónap alatt alkoholos italokat. A muzulmán többségű Afganisztánban tilos az alkohol birtoklása és fogyasztása, a külképviseletek azonban mentesülnek a szeszes italok importtilalma alól, saját külföldi alkalmazottaik számára hozathatnak be alkoholos termékeket. Egy uniós szóvivő az AFP megkeresésére elmondta, hogy az unió csalásügyi hivatala (OLAF) vizsgálatot folytat az ügyben. A szóvivő nem kívánta a lap által közzétett részleteket kommentálni, amely szerint az egyik 2016. januári személyes megrendelés értéke 21 035 dollár volt. A szállítmányban 120 üveg Chivas Regal márkájú skót whisky volt. A kabuli uniós képviseleten tavaly nyárig több tucatnyi uniós állampolgár dolgozott. A diplomáciai negyedben májusban elkövetett, 150 ember, javarészt helybeli halálát okozó és másik 400 embert megsebesítő merénylet óta jelentősen csökkentették a képviselet létszámát.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?