Tutanhamon fáraó sosem látott kincseit mutatják be Kairóban

Kairó |

<p>Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó, korábban sohasem látott aranydíszeket mutat be egy kiállítás a kairói Egyiptomi Múzeumban.&nbsp;</p>

A mintegy 60 aranykincset a fáraó sírkamrájában találták 1922-ben. A különleges kincseket felfedezésük óta egyáltalán nem láthatta még a nagyközönség, a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték őket csaknem száz éven át - mondta el Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter a kiállítás megnyitóján. 

A nagyjából időszámításunk előtt 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg. 

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét. Nem volt azonban idejük a felfedezések összehasonlító elemzésére.

"Különösen igaz ez számos pompásan díszített aranylemezre és bőrrátétre, amelyeket az előkamra és a kincstár padlóján szétszórva találtak, az uralkodói szekerek közelében" - mondta el Christian Eckmann német szakértő. 

A szakértő szerint a rátétek helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a szekerekhez és a lószerszámokhoz tartoztak, tegezek, szemellenzők és szekérterítők részei lehettek. 

Eckmann szerint a műtárgyak bizonyítják a társadalmi és kulturális kapcsolatok hálózatát, amely Földközi-tenger keleti térségét jellemezte az ókorban. Egyesek hagyományos egyiptomi motívumokat, mások az időszámítás előtti második évezredben a térségben elterjedt mintákat ábrázolnak.

A különleges kincseket a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték 95 éven át anélkül, hogy restaurálták volna vagy tudományos vizsgálatnak vetették volna alá. Sajnos nagyon rossz állapotban voltak, amikor 2014-ben elkezdtek foglalkozni velük - emelte ki a kutató.

Tutanhamon több mint 3000 éve uralkodott Egyiptomban: kilenc évesen került a trónra és alig 19 évesen halt meg. A sírbolt felfedezése tette Egyiptom leghíresebb fáraójává az egyébként kevéssé ismert uralkodót és növelte az ország ókori civilizációja iránti érdeklődést.

Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter nyitotta meg a kiállítást a fennállása 115. évfordulóját ünneplő Egyiptomi Múzeumban. A tárlat december végéig lesz látható, ezután a kincseket a Tutanhamon gyűjtemény részeként állítják ki a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?