HRW: a mianmari katonák csoportosan erőszakolták meg a rohingja nőket

New York |

<p>A muszlim rohingja kisebbség tagjai elleni módszeres nemi erőszak elkövetésével vádolja a mianmari hadsereget csütörtökön közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.</p>

A New York-i székhelyű szervezet beszámolójához 52 olyan rohingja nővel készített interjút, akik Bangladesben kerestek menedéket a mianmari biztonsági erők augusztus végén Arakán tartományban indított hadműveletei elől. A megkérdezettek közül 29-en vallották azt, hogy megerőszakolták őket, köztük három kiskorú. Egy esetet leszámítva csoportos nemi erőszak elkövetéséről volt szó - tette hozzá a HRW.

A 15 éves Hala Szadakot mintegy tíz katona becstelenítette meg. "Amikor a fivérem és a nővérem össze akart szedni, a földön feküdtem, és azt hitték, hogy meghaltam" - mondta.

"A nemi erőszak kiemelkedő és kétségbeejtő kísérőjelensége a mianmari katonaság rohingjákkal szembeni etnikai tisztogatásának" - jelentette ki Skye Wheeler, a jelentés szerzője. "A mianmari hadsereg barbár és erőszakos tetteinek következtében számtalan nő és lány maradt magára brutális sérülésekkel és traumákkal" - tette hozzá.

A jogvédő szervezet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy léptessen életbe fegyverembargót és célzott szankciókat Mianmarral szemben. A 15 tagú testület a múlt héten felszólította az ázsiai ország kormányát: "biztosítsa, hogy nem kerül sor a továbbiakban aránytalan katonai erőszakra Arakán államban".

A HRW vádjai egybecsengenek Pramila Patten illetékes ENSZ-különmegbízott e heti kijelentéseivel. Patten szerint "a mianmari hadsereg tagjai nemi erőszakra adtak parancsot, biztosították annak kereteit és elkövetői is voltak" ezeknek a bűntetteknek.

Az ázsiai ország biztonsági erői hétfőn közölt jelentésükben tagadták a vádakat, néhány nappal korábban azonban leváltották az arakáni műveletek parancsnokát. Augusztus vége óta több mint 600 ezer rohingja muszlim hagyta el a buddhista többségű Mianmart, amely illegális bangladesi bevándorlókként kezeli őket, és nem ad állampolgárságot nekik.

Eközben a Fortify Rights helyi jogvédő szervezet és az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma szerdai beszámolójában emberiesség elleni bűncselekmények és etnikai tisztogatás elkövetésével vádolta meg a mianmari biztonsági erőket. A 30 oldalas, 200 túlélő, szemtanú és aktivista megkérdezésével készült jelentésben a szervezet azt írta: "egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a rohingja kisebbség népirtás áldozata".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?