Börtönnel csökkentenék a munkanélküliséget Gömörben

Pozsony |

<p>Holnap dönt a kormány arról, megépül-e Rimaszombatban egy teljesen új börtön, vagy sem. Az igazságügyi minisztérium ugyanis előterjesztette a kabinet ülésére azt a projektet, melynek keretében 22 év után új büntetés-végrehajtási intézet épülne meg az országban, a Rimaszombatba tervezett börtön 832 férőhelyes lenne &ndash; tájékoztatta portálunkat Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.</p>

A tárca szerint elkerülhetetlen az új börtön megnyitása, a jelenlegiek kapacitása ugyanis már évek óta nem elegendő. 1990-től évről évre emelkedik a szabadságvesztésüket töltő személyek száma. „Jelenleg az országban több mint 10 200 elitélt van börtönben, a következő években számuk túllépheti a 11 ezret” – mondta Bubla. Tavaly például a szlovákiai börtönök telítettsége 97,7 százalék volt, idén október végén már 99,66 százalék. Míg az uniós normák szerint egy elitélt személynek minimum hat négyzetméteres területet kell biztosítani, nálunk egy elitéltre csak 3,5 négyzetméternyi hely van. Az országban levő 30 börtönből ráadásul 13 harminc évnél is öregebb.

A minisztérium szerint elsősorban azért döntöttek Rimaszombat mellett, mert a városban erre a célra már 1995-ben felvásárolták az Állami Magnemesítő Vállalat területét, ám azóta nem sikerült pénzt találni a projekt megvalósítására. Az új börtön a tárca tájékoztatása szerint a jelentős munkanélküliséggel küszködő régiónak is segíthet, hiszen az új börtönben 298 börtönőr és 42 adminisztratív alkalmazott talál munkát. Ha a börtön projektjét a kormány holnapi ülésén jóváhagyják, akkor jövőre kiírhatják a versenyt, 2019-ben elkezdhetik az építkezést és 2021 második felében megnyithatják az intézetet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?