Tévhitek a cukorbetegségről

<p>Többször írtunk már arról, hogy a cukorbetegek száma évről évre nő, s a szakemberek világméretű járványról beszélnek. A&nbsp;betegek 80-90 százaléka a második típusú, vagyis szerzett diabetes mellitusban szenved. Riasztó, hogy a páciensek körülbelül egyharmada nem tudja, hogy beteg. Legkevesebb cukorbeteg az eszkimók, legtöbb az Arizonában élő Pima indián törzs tagjai között van, több mint 30 százalék.</p>

Sok tévhit kering a köztudatban erről a betegségről. Súlyos következményei lennének annak, ha elhinnénk ezeket. Holnap van a cukorbetegség világnapja, s ebből az alkalomból a zivotbezcukrovky.sk honlap alapján néhány tévhitről rántjuk le a leplet.

A cukorbetegség nem súlyos betegség, kezelés nélkül is sokáig lehet vele élni

Súlyos tévedés. A valóság az, hogy ebben a betegségben többen halnak meg, mint mellrákban és AIDS-ben együttvéve. „Csendes gyilkosnak” nevezik, mert jelentősen megnöveli számos súlyos betegség kockázatát. A betegek felénél már a cukorbetegség diagnosztizálásakor szív- és érrendszeri szövődmény mutatható ki. A betegek feltételezett élettartama 25 százalékkal rövidebb, a 40-60 évesek körében pedig akár 30-40 százalékkal is rövidebb lehet. A vakság, a veseelégtelenség gyakori, a végtagcsonkolás leggyakoribb oka.

Minél előbb kezdődik el a kezelés, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg elkerüli az említett súlyos szövődményt, vagy legalábbis késlelteti kialakulását. A kezelést tehát semmiképpen sem ajánlatos elodázni.

Cukorbetegséget csak az kap, aki sok édességet eszik

Nem igaz. Cukorbetegséget bárki kaphat. Ám a glükóz és az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása jelentősen megnöveli a betegség kockázatát, megemeli az inzulinkiválasztást, kövérséghez vezet, és az arra hajlamosaknál kiváltja, illetve meggyorsítja a betegség kialakulását.

A gyerek kinőheti a cukorbetegséget

Tévedés. A gyerekeket és a fiatalkorúakat az első típusú diabétesz sújtja, aminek oka a hasnyálmirigy inzulint termelő speciális B-sejtjeinek károsodása. Lehetetlen, hogy a B-sejtek megújuljanak vagy újraképződjenek, ebből pedig az következik, hogy az 1. típusú cukorbetegség az élet végéig tartó betegség.

Néhány esetben fertőző lehet

Tévedés. A cukorbetegség nem fertőző. A genetikai adottságok és a környezeti tényezők együttes hatására alakul ki, főleg a helytelen és egészségtelen életmód következtében.

A beteg csaknem semmilyen egészséges ételt nem ehet

Épp ellenkezőleg. A cukorbeteg étkezésének alapfeltétele az észszerű, energetikailag kiegyensúlyozott étkezés, amikor az egyes tápanyagok forrása az egészséges élelmiszer. Az észszerű táplálkozás szabályai, amit a cukorbetegeknek be kell tartaniuk, az egészségeseknek is ajánlottak a civilizációs betegségek megelőzéseként. Civilizációs betegségnek számítanak a diabéteszen kívül a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek is.

A gyümölcs sok cukrot tartalmaz, ezért a cukorbetegnek nem ajánlott

Nem igaz. A gyümölcs az egészséges élelmiszerek közé tartozik. Rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Cukrok – szénhidrátok is vannak benne, amelyek az egészséges étrend részei. Arról, hogy milyen gyümölcs ajánlott és milyen gyakran, az orvos vagy a diétás nővér tájékoztatja a beteget.

Az inzulinkezelés súlyosbíthatja a beteg állapotát

Nem igaz. Az inzulin természetes hormon. Mivel a cukorbetegekre teljes vagy viszonylagos hiánya jellemző, az inzulinkezelést szubsztitúciós kezelésnek kell tekinteni, vagyis olyannak, ami a hiányzó inzulint pótolja. Az inzulinkezelés tehát természetes kezelés, a vércukorszint szabályozásán kívül részt vesz a zsírok, a fehérjék, az ásványi anyagok megfelelő anyagcseréjében, az erek helyes működésében. Az inzulinkezelés célja kivédeni a szövődményeket és lelassítani a beteg állapotának romlását. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?