Jövőre drágulhat az áram

<div>Robert Fico eddigi népszerűségét részben annak köszönhette, hogy az elmúlt években apró lépésekben csökkent a villany ára. Ennek vége.</div>

Jövőre várhatóan emelkedik a lakossági villanyáram ára, ennek oka, hogy az áram tőzsdei ára 4 éves csúcson mozog, ami mögött Kína energiaéhsége áll – ez pedig drágítja a fontos energiahordozót, a feketeszenet.  A villanyenergia tőzsdei ára a tavalyi 21,4 euró/megawattóráról mára 38 euróra nőtt. Ilyen magas ár négy éve nem volt, így jövőre várhatóan már a lakosság is többet fizet az áramszolgáltatóknak. Hogy pontosan milyen áremelésre számíthatunk, az az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) döntésétől függ. A hivatal új elnöke, Ľubomír Jahnátek azonban még nem tud pontos választ adni arra, mikor teszik közzé az új díjszabást.  Az elmúlt évek árcsökkentése ellenére Szlovákia – a lakosság vásárlóértékét is figyelembe véve – még mindig a legdrágább országok közé tartozik a villanyenergia szempontjából. „A kormány ugyan folyamatosan azzal érvel, hogy a legolcsóbb országok közé tartozunk, ez azonban csak részben igaz. Dániában például kétszer annyiba kerül a villanyenergia, mint Szlovákiában, a fizetések azonban jóval magasabbak, vagyis a vásárlóértéket is figyelembe véve a dánok fele annyit fizetnek az áramszolgáltatóknak, mint mi” – nyilatkozta Peter Marčan, az Energiabiztonsági Intézet elemzője.  Jiří Kovařík, a Cseh Értéktőzsde szóvivője szerint ráadásul az elkövetkező években is a villanyenergia piaci árának növekedésére számíthatunk, egy időre így búcsút inthetünk az árcsökkentéseknek. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?