Kétnyelvűséget kér a Lidl-től a komáromi polgármester

Komárom |

<p>Stubendek László Komárom polgármestere levélben fordult a Lidl üzletlánc vezetéséhez, arra kérve őket, hogy a hamarosan nyíló új komáromi áruházukban vegyék figyelembe a város és a térség nemzetiségi összetételét és tiszteljék meg az itt élőket azzal, hogy magyarul is megszólítják őket.</p>

A polgármester továbbá azt kéri, hogy a már létező komáromi üzletükben is pótolják ezt a hiányosságot. A polgármester levelében rámutatott, hogy Komáromban több pozitív példa is akad a kétnyelvűségre (Tesco, Mercury Market), és Dél-Tirolban a Lidl is két nyelven kommunikál a vásárlókkal. „A kétnyelvűség lényege elsősorban a kölcsönös tisztelet, nem pedig a nyelvtudás szintje. Erre a sokszínűségre és odafigyelésre épül Európa. A város is mindent megtesz a kétnyelvűség erősítéséért, hiszen több nyelvet beszélni nemcsak kulturális téren gazdagíthat minket, hanem gazdasági előnyei is vannak. Ennek a jó komáromi hagyománynak a tiszteletére kérjük az újonnan nyitó vállalkozásokat is” – fogalmazott Stubendek László. A polgármester levelére egyelőre nem érkezett válasz.

Míg Komáromban magánterületen épült fel az új Lidl, Gútán városi ingatlant is érint a jövőre várható beruházás. Ezért ott a városnak komolyabb beleszólása lehet a magyar feliratok ügyébe. Bár az előszerződésbe nem került bele a kétnyelvű tájékoztatás kötelezővé tételére vonatkozó passzus – az ingatlan adásvételét ugyanis nem az áruházzal, hanem egy közvetítő céggel bonyolítja a város, és az nem akart ilyen kötelezettséget vállalni –, a képviselő-testület megbízta Horváth Árpád polgármestert, kezdeményezzen közvetlen tárgyalást a Lidl illetékeseivel.

„Jövő szerdán lesz az első találkozó, amelyre két városi képviselő is elkísér – mondta a polgármester. – Az előzetes telefonos megbeszélés alapján a Lidl nem zárkózik el a megegyezéstől.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?