Amatőr színjátszók négynapos ünnepe

<p>Holnap kezdődik Szepsiben és Buzitán a 19. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. Ezt a rendezvényt ma már a főszervező Csemadok mellett a hazai szakma is a komáromi Jókai Napokkal egyenrangúnak tekinti.</p>

A tavalyihoz hasonlóan idén is hét versenyelőadást neveztek be a november 9. és 12. között zajló országos mustrára, ami a 2013-as tizenkettőhöz képest kevésnek tűnhet, ráadásul a vágkirályfai Féktelen Komédiások esztrádcsoport betegség miatt az utolsó pillanatban visszamondta a szereplést. De egyrészt a zsűri így sokkal hosszabban, alaposabban elemezheti a látott produkciókat, másrészt a szervezők több vendégelőadást hívhattak meg, idén például ötöt.

A holnapi események a névadó Egressy Béni szobrának megkoszorúzásával kezdődnek 15.30-kor a szepsi római katolikus templom előtti téren. Közreműködik a Péderi Vegyes Kar Mártha Eszter vezetésével, ünnepi beszédet mond Petneházy Attila magyar színművész, országgyűlési képviselő, az idei fesztivál fővédnöke. Ezután Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja, Slavomír Borovský, Szepsi polgármestere és Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke nyitja meg a fesztivált. Átadják az Egressy Béni Fesztiváldíjat is – az elismerést a hazai magyar amatőr színjátszó mozgalomban végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységért, illetve az amatőr színjátszó versenyek szervezői munkájáért ítélik oda. Az estét a Péderi Vegyes Kar és az abaújszinai Rozmaring Néptáncegyüttes üdvözlő fellépése színesíti.

Az első versenyelőadást holnap 19.30-kor láthatja a közönség a művelődési ház nagytermében. A füleki Apropó Kisszínpad diákszínjátszói Szvorák Zsuzsa rendezésében mutatják be A nagy füzet című darabot, amely Ágota Kristóf azonos című regényéből készült.

A péntek délelőtt a vendégelőadásoké. 10 órától a szepsi művészeti alapiskola és gimnázium Femini TRI nevű csoportja szlovák nyelvű verses-zenés összeállítást ad elő Cítim címmel, majd a Buzitai Alapiskola Citerazenekara és Néptáncegyüttese következik. Badin Ádám Meseszínházának palóc népmesék által ihletett Mese a juhászbojtárról című közösségi játékát 11-től élvezhetik kicsik és nagyobbacskák.

A Mázik István vezette füleki Zsákszínház ezúttal A. P. Csehov Medve című egyfelvonásosával érkezik. Ezután egészen más vizekre eveznek: Vidám sirató címmel nézhetnek meg az érdeklődők egy jelenetet a Csécsi Éneklő és Hagyományőrző Csoport előadásában, a szerző és a rendező Snyír Mária.

19 órától egy magyarországi vendégelőadás következik, a Bódvaszilasi Színjátszó Kör Sziráczki Gyula rendezésében és Illyés Gyula nyomán mutatja be a Tűvé-tevők című drámát.

Az estét a dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad versenyelőadása zárja. Ők idén Frank Wedekind A tavasz ébredése című drámáját adják elő Takács Tímea rendezésében.

Szombaton, immár hagyományosan Buzita község művelődési háza ad otthont a versenynek, ahol 14 órától a fesztivál leghűségesebb résztvevője, a Nánai Színjátszó Csoport mutatja be Svérák–Smoljak A látnok című művét, amelyet ezúttal is Lengyelfalusi Juhász Mária rendezett. Őket követik a Bodrogközi Színjátszók Békés Pál A női partőrség szeme láttára című kétrészes vígjátékával, Illésné Popália Irén rendezésében. A királyhelmeciek szintén rendszeres visszajárók erre a fesztiválra, ha nem is minden évben sikerül új előadást színpadra állítaniuk.

A nap végén, ahogy az előző napokon is, a szakmai zsűri értékeli a versenyelőadásokat, majd 18 órakor eredményt hirdetnek. A zsűritagok is visszajárnak Szepsibe és Buzitára, Havasi Péter kassai újságíró és egykori amatőr színházi rendező például a kezdetektől figyelemmel kíséri az egyes csoportok fejlődését, és ameddig volt előválogatás, fáradhatatlanul járta a településeket, hogy megnézze, hol mi készül.

Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke szintén gyakori vendég az Egressy Béni Fesztiválon, általában ő a zsűri elnöke. Harmadikként Körömi Gábor budapesti drámapedagógus és rendező csatlakozik a bírálóbizottsághoz, őt elsősorban az idén 25 éves fennállását ünneplő, Budapesten tanuló határon túli magyar diákokból álló Wataridori Színkör rendezőjeként ismerik mifelénk.

A vasárnapot a fesztivál kiértékelésére szánják a résztvevők, szakemberek és szervezők, vélhetően ekkor hangzanak el azok az építő jellegű javaslatok, ötletek és hasznos tanácsok, amelyek a három nap során fogalmazódnak meg.

Ráadásként holnap és pénteken az érdeklődők megtekinthetik a szepsi Štefan Moyses Gimnázium diákjainak Felszín alatt (Emberi jogok) című kiállítását a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában (Fő utca 52.), valamint a rimaszombati Gecse Attila fotókiállítását a tavalyi színjátszó fesztiválról, amelynek az F-klub ad otthont (Fő utca 58.).

Szombaton Buzitán a Malommúzeumot, azaz a közelmúltban felújított és átalakított régi malmot nézhetik meg az érdeklődők, a művelődési házban pedig kiállítás várja őket a község életéről, Múltunk képekben címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?