Szlovákiába érkezik a zöldgazdaság óriásvállalata

<p>Európa egyik legnagyobb, körkörös gazdaságban működő vállalatcsoportja érkezik a&nbsp;szlovák piacra. A&nbsp;Green Group Holding bejelentette, hogy egy PET palack- és vegyes műanyag-feldolgozó üzemet létesít az országban. A flakonokat helyi forrásokból akarják beszerezni, majd tisztítani és felaprítani. Az így nyert alapanyagból pedig Romániában, például az autóiparban is használatos termékeket állítanak majd elő. A befektető szerint, ambiciózus szlovákiai újrahasznosítási tervüknek ez az első lépése.</p>

"Az új beruházás teljes mértékben összhangban van a hulladéklerakók felszámolására irányuló törekvéseinkkel. Tehát a többet osztályozni és újrahasznosítani elvvel. Ezért is változtatjuk meg Szlovákiában a hulladékgazdálkodási politikát, tervezzük megemelni a hulladéktárolási díjat, és ezért indítunk olyan iskolai programokat, mint a Szeparálok, szeparálsz, szeparálunk“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Az új üzem tervezett kapacitása évi 30 ezer tonna műanyag palack és vegyes műanyag, aminek a lehető legnagyobb részét Szlovákiában akarja beszerezni, a feldolgozott műanyagot viszont külföldre szállítaná. A Green Group 8,5 millió eurós befektetése mintegy 100 új munkahelyet is biztosít, ráadásul nem igényel állami támogatást. A tervek szerint jövő év végén helyeznék üzembe a létesítményt. Mivel több megfelelő terület is számításba jöhet, jelenleg a megfelelő helyszín kiválasztása van napirenden. "Ez a beruházás csak az első lépés egy sokkal ambiciózusabb projektben, amely a körforgásos gazdaság támogatására irányul Szlovákiában" - mondta a Constantin Damov, a Green Group társalapítója.

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár szerint az invesztíció elsősorban a környezet szempontjából fontos. Szlovákiában tavaly 120 ezer tonna műanyag csomagolóanyag került forgalomba, miközben 69 ezer tonnát sikerült szeparálni. Azért is fontos ez a beruházás, mert megmutatja a körforgásos gazdaság előnyeit. „Annak a gazdasági modellnek az előnyeit, amelyben a gazdasági növekedés és a természet tisztelete kéz a kézben jár. Együtt teremtenek munkalehetőségeket, teret az innovációknak és a valóban fenntartható növekedésnek"- tette hozzá Kurilla.

Szlovákia az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozik azért, hogy a körkörös gazdaság terén vezető szerepet harcoljon ki magának Közép-Európában. A legjelentősebb lépést az EU Tanácsának tavalyi szlovák elnöksége alatt tettük meg, amikor nemzetközi konferenciát szerveztünk a témában, melyen 32 ország 500 szakembere vett részt. Ezért sem meglepő, hogy a Green Group szlovákiai beruházási tervét egy hasonló rendezvényen jelentették be.

A Green Group csoport 2002-ben jött létre. Hat vállalat alkotja, melyek hulladékgyűjtéssel, -szállítással, -feldolgozással, valamint 100%-ban újrahasznosított PET anyagból készült poliészter rostok előállításával foglalkoznak. Ennek során olyan modern, környezetbarát technológiákat alkalmaz, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat is. A román vállalatnak telephelyei vannak Szerbiában és Macedóniában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?