Kinek szól az új kétnyelvűsítő videó?

<p>Éles vita alakult ki az ismerőseim között a &bdquo;De miért nem beszélünk másról?&rdquo; című videóról, amely az interneten tekinthető meg. A Sine Metu polgári társulás készítette a Gombaszögi Nyári Tábor és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia megbízásából.</p>

Én nagyot csalódtam, amikor megnéztem, mert ez a kisfilm teljesen más, mint a társulás korábban készített videói. Hozzászoktam, hogy dinamikus, provokatív, de a közösség identitását építő kisfilmeket készítenek, amelyekre büszkék lehetnek a szlovákiai magyarok – az összes. Az új videó új eszközökkel készült és más képet mutat. Egy rövid etűdről van szó, állítólag az internetes vitafórumok hozzászólásai alapján íródott. Háromféle szlovákiai magyart mutat be. Egy jóképű, szexi, magas, fehér „rendesen beszélő” magyar férfit, egy kövérkés, „csúnyán beszélő” falusi magyar fiatal nőt és egy kicsit romának tűnő, provokatív magyar trollt. Az, hogy troll, a feliratokból derül ki. Lehet, hogy a szereplőket sem így kellene ábrázolni, de nem ez a legnagyobb baj, hanem hogy nem lehet tudni, mit akartak az egésszel mondani. És kit akartak megszólítani.

Egy dolgot azért biztosan megmutat a film: hogy a szlovákiai magyarok különbözőek. De akkor melyik csoportot akarja megszólítani és mit akar neki üzenni? Ha a művelt, értelmiségi (hozzá még fiatal és szép) magyaroknak szól, akkor talán az az üzenete, hogy nem vagy egyedül, nyugi, itt vagyunk veled, nem baj, ha az életben körül vagy véve hülye, hangos magyarokkal? Ha igen, akkor elég jó egómasszírozás, ezt el kell ismerni.

Ha kevésbé művelt, lehet, hogy nem erős magyar identitású (van, akik úgy mondanák, kicsit elszlovákosodott), csúnya és buta(!) magyaroknak szól, akkor vajon nem sérti őket a film? Nem tudom elképzelni, mivel tudná ez a videó motiválni őket arra, hogy erősítsék magyar identitásukat, javítsák a magyar nyelvtudásukat vagy támogassák a vizuális kétnyelvűség ügyét.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"293395","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

És ha azoknak szól, akik mindig csak Trianonról beszélnek és vitatkoznak és káromkodnak, lehet, hogy ők magukra sem ismernek.

Az ismerőseim között van, aki rendkívül szexistának, rasszistának és nagyon sértőnek találja a videót. Van, aki nem látja benne ezeket a dolgokat, csak egy rosszul sikerült paródiának véli. Van, aki nem tudja, mit gondoljon róla, próbál keresni benne valamilyen üzenetet, de egyik sem tűnik egyértelműnek. És a Facebookon találkoztam sok pozitív visszajelzéssel is, melyek szerint a film nagyon is élethű.

Mindenképpen jó, ha egy ilyen videó vitát indít el, ha az emberek beszélnek róla. De ennyi energiával lehetett volna olyasmit is csinálni, ami motiválná az embereket (mindenkit), elgondolkoztatná őket, hogy esetleg támogassák a dél-szlovákiai kétnyelvűség ügyét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?