Szlovákiában fogy a legkevesebb mobiladat

<p>Az OECD 32 országa közül Szlovákiában használjuk a legkevesebb adatot mobil szélessávon &ndash; derült ki a szervezet felméréséből.</p>

Míg az első helyen lévő Finnországban csaknem 11 gigabájtnyi (10,95 GB) adatmennyiséget használtak el, addig Szlovákiában ez a mennyiség csak 0,66 GB. A vizsgált 32 ország közül az átlag 2,66 GB volt. Az első helyen Finnország végzett (10,95 GB), a második Lettország (8,2 GB), míg a harmadik helyen Ausztria áll, 6,3 GB-tal. A lista elején jellemzően az északi országok találhatók, a végén pedig Szlovákia előtt Görögország (0,7 GB), Mexikó (0,7 GB), Belgium (0,9 GB) Csehország (1,0 GB) és Hollandia (1,0 GB) áll.Bár a 32 ország közül a lista végén végzett hazánk, az eredményeket az is befolyásolta, hogy míg az elején lévő országokban a felhasználók elsősorban a mobileszközüket használják az internetezésre, addig nálunk sokan erre az ingyenes wifipontokat használják. Igaz, akkor is a mobiltelefonnal csatlakoznak, de már nem a szolgáltatónál megvásárolt adatkeretből merítenek, azzal spórolnak. Bár a felmérés indoklásában nem tért ki rá, de valószínű, hogy a mobiladat-használat mennyisége egyenesen arányos az adatkeret nagyságával, és annak árával is. Minél drágább e téren egy ország, annál inkább valószínű, hogy a felhasználók inkább az ingyenes wifit részesítik előnyben, míg a korlátlan vagy nagyobb csomagokat kínáló országokban (az északi országokban a 30–50 GB is lehet egy csomagban, vagy teljesen korlátlan adatcsomagot is adnak) már nem jellemző ez a fajta spórolás. Ez indokolja azt is, hogy például Hollandia, Németország, Kanada, Franciaország is a lista második felében található.Egy másik felmérés szerint Szlovákiában még mindig drága az adatkeret, és még mindig kevés adatmennyiséget adnak a szolgáltatók a havi díjas csomagokhoz. Talán éppen ez is lehet az oka annak, hogy a fenti felmérés sereghajtója éppen Szlovákia. Persze, már számos olyan ajánlat is van, amely már korlátlan adatkeretet kínál, jellemzően ezek a drágább tarifacsomagok. De ha egy lélektani 20 eurós csomagot nézünk, akkor ezért a pénzért tarifacsomagban 0,5–1 GB-nyi adatot kapunk, ami nem éppen sok, így érthető a spórolás és a wifipontok (akár nyilvános helyeken, akár a munkahelyen vagy otthon, a lakásban) preferálása. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?