Eltemették a meggyilkolt máltai újságírónőt

Valletta |

<p>Eltemették pénteken Daphne Caruana Galizia korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó máltai újságírónőt, akit az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg.</p>

Galizia többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került.

Halála idején 42 jogi eljárás folyt az újságírónő ellen rágalmazás miatt. 

A temetésen mintegy 1500-an vettek részt, a misét celebráló katolikus pap pedig figyelmeztette a Galizia gyilkosait, hogy "sohasem menekülnek meg Isten igazságától". Emellett felszólította a temetésen részt vevő újságírókat, hogy folytassák az igazság feltárását. 

A szertartáson Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is részt vett, a máltai kormány és az ellenzék magas rangú tisztségviselői azonban Galizia családjának kívánságára távol maradtak. 

Galizia egyik nagy port kavart cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembrinek, Muscat kabinetfőnökének is titkos cége volt Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A máltai kormány 1 millió eurót ajánlott annak, aki érdemi információval bír a gyilkosság felelőseivel összefüggésben. 

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) eközben közölte, hogy az utóbbi 11 évben mintegy 930 újságírót öltek meg, minden tíz gyilkosságból kilenc büntetlenül marad. Átlagosan minden negyedik nap megölnek egy újságírót - tette hozzá a szervezet. 

Az UNESCO emellett rámutatott, hogy a meggyilkolt újságírók 93 százaléka annak az országnak az állampolgára volt, ahol megölték, 94 százalékuk férfi, 29 százalékuk televíziós újságíró, 17 százalékuk pedig szabadúszó volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?