Százötven új munkahely létesül Komáromban

Komárom |

<p>Autókomponenseket gyártó cég telepedik le a városban, 2019 elején kezdődik a termelés.</p>

Az osztrák ZF cégcsoporthoz tartozó ZF Slovakia letelepedésének köszönhetően 150 új munkahely létesül a városban; a munkaerő-toborzás jövőre kezdődik, a termelés pedig 2019-ben indul.

A városvezetés és a cég képviselői között egy éve folytak a tárgyalások – hangzott el tegnapi közös sajtótájékoztatójukon. A különböző autóalkatrészeket, komponenseket gyártó ZF Slovakia 1993 óta van jelen Nagyszombatban – itt a központja is –, 10 évvel később Léván nyitott üzemet, most épül ipolysági gyáregysége, és 2019 elejére készül el a komáromi. Szlovákiában jelenleg 3000 alkalmazottja van, és 450 millió eurós éves forgalmat bonyolít le (világszerte közel 40 országban van jelen, az alkalmazottak száma 140 ezer, tavalyi forgalma világviszonylatban 35,2 milliárd euró volt). A gyártás mellett kutató-fejlesztői részleget is működtet Szlovákiában. Komáromban kezdetben 150 alkalmazottal számolnak, a termelés valamennyi rétegéből, a gyári munkásoktól kezdve az ellenőrző tevékenységen át a vezető beosztású dolgozókig. Arra a felvetésre, miért választották Komáromot, és miért nem fejlesztik eddigi üzemeiket, Peter Doll, a ZF Slovakia igazgatótanácsának elnöke kifejtette: Szlovákia lakosságának mentalitásához igazodva – sokan még mindig nehezen vállalnak munkát távolabbi helyeken – stratégiájuk az, hogy nem a munkavállalókat szállítják az üzemekbe, hanem inkább a nyersanyagot. Ennek megfelelően nem egy-két helyre összpontosítják a termelést, inkább több kisebb gyárat létesítenek a régiókban. Működik egy testvérvállalatuk Vágújhelyen is, és hamarosan Gyetván is megtelepednek. Beszállítóként számítanak a térségben tevékenykedő vállalkozókra. Az egyes régiókban felveszik a kapcsolatot a szakiskolákkal, és bekapcsolódnak a duális képzésbe. Ami a várható fizetéseket illeti, Jozef Martinovič elnökségi tag megjegyezte, minden professzióban más és más, de nem tesznek különbséget az egyes szlovákiai üzemeikben dolgozó, azonos munkát végző alkalmazottjaik javadalmazása között. Hozzátette azt is, hogy a bérek náluk magasabbak a régiós átlagnál. A cég telephelye Komáromban a Gadóci úton lévő ipari zónában lesz, ahol a már meglévő csarnokokat építik át.

„A három évvel ezelőtti 16,5 százalékhoz képest idén szeptemberre 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi mutató a járásban, ami 3200 diszponíbilis munkavállalót jelent – mondta Keszegh Béla alpolgármester. – A ZF letelepedésének köszönhetően ez a mutató tovább javulhat.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?