Még soha nem volt ennyi megtakarításunk

Pozsony |

<p>Történelmi csúcson a szlovákiai családok megtakarításai. A növekvő foglalkoztatottságnak és a béremeléseknek köszönhetően az egy főre jutó havi megtakarítások összege meghaladta a 100 eurót, amire az ország történetében&nbsp;még&nbsp;nem volt példa.&nbsp;</p>

Míg 2015-ben átlagosan 94, tavaly pedig 97 eurót voltunk képesek félretenni havi bevételeinkből a nehezebb időkre, idén ez az összeg már eléri a 106 eurót – derül ki az IMAS International piackutató társaság Szlovák Takarékpénztár megrendelésére kidolgozott elemzéséből, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra. 

Többet teszünk félre 

„A lakossági megtakarítások az ország dinamikus gazdasági növekedésének köszönhetők, emiatt ugyanis egyre több embernek van munkája, és beindult a fizetések fokozatos növekedése is. Az elmúlt időszakban megugrottak a szlovákiai családok bevételei, amelyekből egyre nagyobb összeget képesek félretenni a nehezebb időkre” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A most közzétett elemzés szerint a lakosság több mint ötöde havonta több pénzt képes félretenni, mint két vagy három évvel ezelőtt. A felük nagyjából ugyanakkora összeget spórol, mint korábban, és csak a negyedük számolt be anyagi helyzetének a romlásáról. Ez utóbbiak között a gyermeket vállaló családok és a nyugdíjba vonulók dominálnak. 

Nehéz időkre spórolunk 

A megkérdezettek döntő többsége azért takarékoskodik, hogy ha a későbbiekben romolna az anyagi helyzete, akkor is fenn tudja majd tartani a jelenlegi igényeit. Sokan spórolnak Muchová szerint azonban lakásvásárlásra vagy házépítésre, esetleg egy drágább háztartási gép vásárlására is. A nyári szabadságra ezzel szemben a lakosság nem egész harmada tesz félre rendszeresen kisebbnagyobb összeget. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?