Körforgalom és kampány

<div>A legújabb Rigó-Berényi vitának jelen pillanatban két tanulsága van: 1. Nagyszombat megye gazdálkodása, khm, minimum átláthatatlan. 2. Ez igazából csak a kampány idején érdekel bárkit is.&nbsp;</div>

Rigó Konrád, a Híd nagyszombati megyefőnökjelöltje az állami ellenőrző szervekhez fordult a dunaszerdahelyi és a bősi körforgalom, illetve egyéb megyei közúti munkálatok kapcsán. Azt állítja, nincs rendben, ahogy a megye közbeszerzésileg lemenedzselte a projekteket. Berényi József, a megye jelenlegi alelnöke, s egyben az MKP megyefőnökjelöltje ezt elutasítja, s politikai támadásnak tartja Rigó állításait. Az a gond, hogy mindkettejüknek igazuk van.  A laikus szemével, s anélkül, hogy belemélyednénk Nagyszombat megye szerződéseinek, közbeszerzéseinek bonyolult hálójába, elmondható, hogy a megye gazdálkodása nem túl transzparens. Végső soron ezt állapította meg nemrégiben a Transparency International vizsgálata is. S ami nem átlátható, ott könnyen megbújhat a mutyi is.  Hogy egy körforgalom megépítése mennyire tekinthető a helyén álló kereszteződés felújításának és modernizációnak, azt döntse el ki-ki maga (a szerző szerint inkább nem, mint igen), az alapkérdés azonban nem ez. Sokkal inkább az, miért jó a megyének, ha az új körforgalom megépítését a már meglévő keretszerződésbe nyomja be, ahelyett, hogy új pályázatot írna ki, amiből esetleg még olcsóbb s még jobb kivitelező kerülhetne ki. Vagy másképp: ha az egész magánkézben lenne, vajon nem az lenne-e a tulajdonos legfőbb érdeke, hogy megtalálja a legolcsóbb és legjobb megoldást?  Rigó tehát joggal kifogásolja a beruházások megvalósítását, az időzítést nézve azonban tagadhatatlan a kritika kampánytöltete. Ami alapvetően nem gond, mert hát mivel kampányoljunk, ha nem az ellenfelünk melléfogásaival? A kérdés inkább az, hogy a történet akkor is napvilágot lát-e, ha nincs kampány, vagy az a pár millió egyébként a kutyát sem érdekelné… Hipotetikus kérdés, de félő, hogy az utóbbi rá a válasz. Ami végül rámutat a megyerendszer legnagyobb hiányosságára: a megyék láthatatlanságára, s az ebből fakadó érdektelenségre, ami lehetővé teszi, hogy vezetői úgy gazdálkodjanak, ahogy kedvük tartja.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?