Az Európai Parlamentben is történt szexuális zaklatás

Strasbourg |

<div>Az Európai Parlament (EP) arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő kötelező jogszabályjavaslatot és átfogó uniós stratégiát, amely &bdquo;megvédi a nőket és lányokat az erőszaktól&rdquo;, ideértve a szexuális zaklatást.</div>

Az 580 támogató szavazattal, 10 ellenében, 27 tartózkodás mellett ma elfogadott állásfoglalás szerint az Európai Parlament képviselői úgy vélik: külön intézkedésekre van szükség amiatt, hogy az ilyen visszaéléseket kevesen jelentik be. A szexuális zaklatás elleni küzdelemnek ugyanis kulcsfontosságú része, hogy kezeljék az alacsony bejelentési arányt és a társadalmi megbélyegzés kérdéseit.A képviselők zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatással és erőszakkal szemben. Elítélték az ilyen jellegű visszaélés minden formáját és az eseteket övező gyakori közönyt.  Arra szólítottak fel, hogy az Európai Parlament sürgősen vizsgálja meg az intézményen belül tapasztalt szexuális zaklatásról és visszaélésről szóló beszámolókat. Hozzon létre egy független szakértőkből álló munkacsoportot és vezessen bizalmas nyilvántartást az esetekről. Támogassák az áldozatokat és ösztönözzék őket arra, hogy megszólaljanak, a parlament vezetésének és a rendőrségnek bejelentést tegyenek. A nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint az Európai Parlamentben is voltak szexuális visszaéléssel kapcsolatos ügyek, de ezek egyetlen esetben sem jutottak el a nyilvánossághoz. Tavaly egy zárt EP-bizottság 15 képviselő estében tárt fel hatalommal való visszaélést asszisztensekkel szemben, de ezek az ügyek nem kerültek nyilvánosságra. Egyes információk szerint Martin Schulz, az EP korábbi elnöke személyesen állította le azt az eljárást, amely kivizsgálhatta volna a konkrét eseteket. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hétfőn sokkolónak nevezte és felháborodását fejezte ki az Európai Parlamentben tapasztalt szexuális zaklatásokkal kapcsolatosan. Az elnök belső bizottság létrehozását ígérte az ügyek kivizsgálása, a felelősök kiderítése és szankcionálása céljából. Külső szakértők bevonását ugyanakkor elvetette. Az EP tavaly év végén megelőző kampányt indított, amellyel az európai parlamenti képviselők körében esetleg tapasztalható visszaélésekre hívta fel a figyelmet, bejelentési lehetőséget biztosítva az áldozatok számára. Az Európai Unió (EU) alapjogi ügynöksége által 2014-ben készített, A nőkkel szembeni erőszak című tanulmány szerint a felnőtt korú nők egyharmada élt már át fizikai vagy szexuális erőszakot. Az EU-ban a nők 55 százaléka volt már kitéve szexuális zaklatásnak, és az áldozatok 32 százaléka szerint az elkövető egy felettes, kolléga vagy ügyfél volt. A képesítést igénylő vagy felsővezetői posztokon dolgozó nők 75 százaléka, a szolgáltató ágazatban foglalkoztatott nők 61 százaléka volt már kitéve szexuális zaklatásnak. Az Európai Unióban a 18 és 29 év közötti fiatal nők 20 százaléka tapasztalt már internetes zaklatást, és minden tizedik nő élt már át zaklatást az új technológiák útján.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?