Gomba támadta meg "minden almafák atyját"

London |

<p>Gomba fenyegeti a több mint 200 éve ültetett első nagy-britanniai Bramley-almafát, és a nottinghami egyetem kampányt szervezett a brit nemzeti identitás és konyhaművészet jelképének számító almafa megmentésére.</p>

1990-ban az almafák atyját már kidöntötte egy vihar, de túlélte. Ezúttal egy, a gyökerén élősködő gomba támadta meg, és a Nottingham Trent Egyetem meg kívánja venni az udvarházat és telket, ahol áll, hogy a lehetőség szerint meghosszabbítsa a fa élettartamát.

"A Bramley az ország sütéshez-főzéshez használt kedvenc almafajtája, és az első fának olyan kulturális jelentősége van az ország számára, hogy mindenképpen közbe akarunk lépni" a megmentése érdekében - mondta Robert Mortimer, az egyetem környezettudományi karának egyik vezetője.

A savanykás ízű Bramley almát desszertekhez használják, és a XIX. század óta belőle készül az almáspite, amióta egy kislány, Mary Ann Brailsford 1809 és 1815 között elültette a magját, amelyet valahol a kertje mélyén talált.

Negyven évvel később az udvarház új tulajdonosa, Matthew Bramley megengedte a kertészének, hogy hajtásokat metsszen a fáról, azzal a feltétellel, hogy róla nevezi el a fákat. Napjainkban több mint 300 Bramley ültetvényes évente 83 ezer tonna almát termeszt. A süteményeken kívül a Bramley fajtájú almát almabor készítéséhez is felhasználják. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?