Két uniós biztos is szexuális erőszak áldozatává vált

Brüsszel |

<p>A szexuális zaklatás elleni, internetes közösségi oldalakon futó #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel az érintetteket szerdán Věra Jourová uniós igazságügyi biztos, aki arról számolt be, hogy korábban ő maga is szexuális erőszak áldozatává vált.</p>

A nemek közötti esélyegyenlőségért is felelős cseh biztos egy szerdai brüsszeli rendezvényen a szexuális zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos esetek azonnali bejelentését sürgette. Jourová hozzátette, azok az esetek, amelyek napvilágra kerülnek, köztük Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya, csak a "jéghegy csúcsát" jelentik, az áldozatok többsége ugyanis nem tesz bejelentést az őket érő ilyen típusú bűncselekményekről, mert tévesen ők is bűnösnek érzik magukat.

"Ne tartsák magukban, keressenek segítséget, és ne szégyelljék elmondani, hogy mi történt!" - szólított fel.         

Az uniós biztos úgy vélekedett, hogy bár a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályokat hatékonyabban kellene végrehajtani, a "zaklatási kultúrának" csak a széleskörű párbeszéd és egy új gondolkodásmód vethet véget.         

"Az európai nőknek mintegy fele tapasztal verbális, fizikai vagy online szexuális zaklatást. Meg kell változtatniuk azt a közfelfogást, miszerint ez normális" - közölte.         

Jourová emellett üdvözölte, hogy az Európai Unió és a tagországok fele már aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt, a kimaradókat pedig mielőbbi ratifikációra szólította fel - jelentette Bajnok Artúr, az MTI tudósítója.

Margot Wallström szerdán közölte, hogy neki is része volt "a legmagasabb politikai szinten" történő szexuális zaklatásban. Az incidens az európai vezetők egyik találkozóján történt évekkel ezelőtt. 

"Megerősíthetem, hogy ez a legmagasabb politikai szinten is létezik, és saját magamnak is volt ilyen tapasztalatom". Hozzátette, hogy nem kíván a személyes részletekre kitérni.

"Egyszer csak egy kezet éreztem a combomon. Az asztalszomszédom elkezdett tapogatni. Ez teljesen szürreális" - mondta Wallström.

"Az Európai Bizottság volt elnöke, José Manuel Barroso, akit tájékoztattak az esetről, "úgy vélte, ez teljesen elfogadhatatlan. Nem tudom, hogy beszélt-e az asztalszomszédommal. Valósággal sokkoltak a történtek" - emlékezett vissza a miniszter.

Margot Wallström feladata Stefan Löfven szociáldemokrata kormányában a "feminista diplomácia" megvalósítása, azaz a nők jogainak és szabadságjogainak védelmezése a külföldi kormányzatokkal fenntartott kapcsolatokban. Ennek az elvnek a nevében Wallström "diktatúrának" nevezte Szaúd-Arábiát, amely lábbal tiporja a nők jogait és megkorbácsolja a bloggereket. A kijelentést diplomáciai megtorló intézkedések követték Rijád részéről - emlékeztetett az AFP.         

Az elmúlt napokban #MeToo hashtaggel ellátott bejegyzések árasztották el világszerte az internetes közösségi oldalakat, amelyekben nők százezrei számoltak be az általuk megélt molesztálásokról, miután számos nő szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg Harvey Weinstein amerikai filmproducert

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?