A csúszás iskolapéldája

<p>Nem csak az vált hagyománnyá, hogy tanévkezdéskor hiányzik a tankönyvek fele az iskolákban, az oktatási asszisztenseket sem sikerült még soha szeptember elsejével felvenni.</p>

Idén egy uniós támogatási projektnek köszönhetően asszisztenseket vehettek volna fel az iskolák a hátrányos helyzetű gyerekek mellé. A tanév már javában zajlik, asszisztensek sehol, a minisztérium jelenleg is a szerződések kidolgozásával bíbelődik.

Legkorábban november végén állhatnak munkába azok az asszisztensek, akikkel már szeptembertől számoltak az iskolák. Nagyrészt az SNS-es Peter Plavčan oktatási miniszter botránya és bukása miatt vár még mindig több mint 300 iskola a szerződések aláírására. A több hónapos csúszást a minisztérium technikai okokkal magyarázza.

Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója még szeptemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy az oktatási minisztériumban nyáron kirobbant botrány és a miniszterváltás miatt leálltak a projektek. A minisztérium tavaly december 30-án tette közzé a pályázati felhívást oktatási asszisztensek, iskolai pszichológusok, szociálpedagógusok, speciális pedagógusok foglalkoztatására. Az első fordulóban április 24-ig lehetett jelentkezni, majd még két fordulót hirdettek június 8-i és szeptember 27-i határidővel. A sikeresen pályázó iskolákban már szeptembertől munkába kellett volna állniuk az asszisztenseknek. „Eddig csak arról értesített a minisztérium, hogy sikeresen pályáztunk. De nem kaptuk meg sem az erről szóló határozatot, sem a támogatásról szóló szerződést. Többször érdeklődtem, de nem kaptam választ, hogy végre mikor vehetem fel az új kollégákat, akiket már a nyáron kiválasztottunk” – magyarázza Orosz István.

Lapunknak az oktatási tárca azt mondta, hogy a pályázati felhívás első körében 208 iskola volt sikeres. „Az új miniszter már kiadta a határozatokat, a napokban megkapják az iskolák. Ezek technikai jellegű észrevételeket, feltételeket tartalmaznak, például az adatok pótlására vonatkoznak, ezt követően sor kerül a szerződések aláírására” – közölte a tárca sajtóosztálya, amely szerint az egész program technikai okok és adminisztratív akadályok miatt csúszik. Konkrétumokat azonban nem közölt. A tárca figyelmeztet, hogy az iskola addig nem foglalkoztathatja az új asszisztenseket, amíg az aláírt támogatási szerződés meg nem jelenik a központi szerződés-nyilvántartóban. Az első két fordulóban sikeresen pályázó iskolákkal a minisztérium becslése szerint novemberben írhatják alá a szerződéseket. A második fordulóban egyébként 95 intézmény pályázott sikerrel. 

Számos olyan iskola van, ahol csak a második félévben tudják felvenni az asszisz-tenseket a hátrányos helyzetű gyerekek mellé.

A legrosszabbul a harmadik körben pályázó iskolák járnak, mert ezt a felhívást csak szeptember végén zárta le a tárca. A minisztérium úgy tájékoztatta lapunkat, hogy ezeket a pályázatokat legkorábban februárra értékelik ki.

Az asszisztensek foglalkoztatása meghatározott időre, két évre szól. „Kérdés, hogy mi lesz a több hónapos csúszással, hogyan fogja áthidalni a minisztérium a szeptemberi helyett például a november végi kezdést” – mondja Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója. A minisztérium szerint egyetlen iskola sem veszít a projekt megvalósításának időtartamából. „A felhívásban szerepel, hogy a projektet 1–3 év alatt lehet megvalósítani. Bár az iskolák a támogatásról szóló kérvényben feltüntették a kezdés időpontját, azt a szerződés kidolgozásánál módosíthatják” – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

Orosz István szerint elszomorító, hogy a minisztérium évek óta nem tudja úgy levezényelni az asszisztensekre vonatkozó pályázatokat, hogy a tanév elejétől állhassanak munkába, ne menet közben, gyakran csak a második félévben, pár hónapra.

„Legyen szó akár az egészségkárosult gyerekekről, akár a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókról, az asszisztensek sosem tudnak belépni a tanév elején” – zárta az igazgató. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?