Októberre ígérik a kulturális támogatást

Pozsony |

<p>Továbbra is késik a kisebbségi kulturális szervezeteknek jóváhagyott támogatások kifizetése, amit azzal indokolnak, hogy lassan halad pályázatokkal kapcsolatos adminisztratív munka.&nbsp;</p>

A legnagyobb gondot a tavalyi pályázatok elszámolásának ellenőrzése okozza, amelyeket utólag, közbeszerzési szempontból vizsgálnak. Nehezítette egyes pályázók életét a Gazdasági Versenyhivatal által kért igazolás is: a megítélt támogatáshoz idén igazolniuk kellett, hogy szervezetük a nemzeti kisebbségek kultúrája programból származó támogatással nem sérti meg az EU csekély (de minimis) összegű támogatásra vonatkozó előírásait. Emellett a pályázó szervezeteknek szokatlanul nyilatkozatot kellett tenniük például arról is, hogy nem aktívak a halászati vagy a mezőgazdasági ágazatban, a támogatást pedig nem ilyen tevékenységre kapják. 

Augusztusra ígérték 

A támogatások 70 százalékát szerették volna augusztus végéig kifizetni, ehhez képest akkor a kisebbségi kormánybiztos honlapja szerint addig a 4,5 millió eurós támogatásból csak 1,26 milliót sikerült folyósítani, ami a teljes összeg 28 százalékának felelt meg. 

3,47 millió elintézve 

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint jelenleg a jóváhagyott pályázatoknak megközelítőleg 78 százalékát lehet elintézettnek tekinteni. Ez annyit jelent, hogy csaknem három és fél millió eurót fizettek ki vagy folyósítanak a napokban a pályázóknak. „A hétfői adatok alapján 2,8 millió eurót már kifizettünk, valamint további 670 ezer eurót magába foglaló pályázatcsomag vár aláírásra a kormányhivatal vezetőjének asztalán. Valójában órák kérdése, hogy aláírják ezeket a szerződéseket, és a pénzt átutaljuk a kérvényezőknek“ - nyilatkozta lapunknak a kisebbségi kormánybiztos. A pályázatok 10-12 százaléka még a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalására vár. „Október végéig szeretném elérni, hogy kézbesítsük a szerződéseket, illetve a kérvényezők részéről is visszaérkezzenek a hivatalhoz az általuk aláírt szerződések. Ehhez természetesen a másik fél együttműködésére is szükség van, hiszen számos olyan kérvényező akad, akik többszöri felszólításra sem kommunikálnak velünk, nem pótolják a hiányzó mellékleteket“ -tette hozzá Bukovszky László. 

A magyarok 74%-a 

A kormánybiztos elmondta, a legfrissebb statisztikai adatok szerint a magyar kérvényezők 74 százaléka már megkapta a támogatást, vagy már csak a kifizetés van hátra. A 2 268 000 euróból 1 253 480 euró van a kérvényezők számláján, emellett pedig további, összesen 424 380 euró értékű támogatásról szóló szerződéscsomag van a kormányhivatal vezetőjének asztalán. „A támogatás folyósításának késése egy roma kisebbségi kiadó tevékenységében okozott problémát. A magyar kisebbség részéről a Vámbéry Polgári Társulás Mizujs című ifjúsági lapjával kapcsolatban merültek fel problémák a közbeszerzési ellenőrzés során. Amíg ez nincs rendezve, addig nem tudunk lépni az idei pályázatok kapcsán“ - mondta Bukovszky, majd hozzátette, rendszeresen kommunikál a közbeszerzési osztállyal. 

Tovább lehet felhasználni 

Azoknak a pályázóknak, akik augusztus elseje után jutottak hozzá, illetve még csak most kapják meg a támogatást, a rendezvényeiket, a pályázatban vállaltakat nem kell december végéig megvalósítaniuk, elég jövő év márciusáig befejezni a támogatott programot. „Ebből kifolyólag az elszámolásokat sem kell január végéig beterjeszteniük a kormányhivatalba, elég ezt megtenniük április 15-ig. Ez könnyítés a pályázóknak, akihez még csak most érkezik meg a támogatás, hiszen tény, hogy két hónap alatt nem lehet rendesen megvalósítani a rendezvényeket“ - zárta Bukovszky. 

FARKAS LINDA TÓTH TAMÁS

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?