Két vádlott van a Valko-gyilkosság ügyében

Pozsony |

<p>A rendőrség két ember ellen emelt vádat a Valko-gyilkosság ügyében: az egyiket gyilkossággal, a másikat rablással vádolják &ndash; tudatta Jaromír Čižnár főügyész.</p>

Čižnár megerősítette, hogy a gyilkosságra rablás közben került sor, és két személy ellen emeltek vádat. A jelenleg fogságban lévő Jozef R. ellen gyilkosság ügyében emelnek vádat. A férfit a tettestársa, Anton H. meggyilkolásával is vádolják. A másik vádlott Jaroslav K., aki egy másik börtönben van, ellene rablás miatt kezdtek eljárást.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint a válottak 2010 októberében megegyeztek, hogy kirabolják Ernest Valko házát, mikor ő is otthon lesz. Ezt követően megfigyelték a házat és Valko szokásait. A gyilkosság elkövetésének napján megvárták míg Valko hazatér, behatoltak a házba, és Jozef R. mellkason lőtte az ügyvédet. Ezt követően átkutatták a házat és elmentek.

DANIEL LIPŠIC KÉPVISELI A SZEMTANÚT A BÍRÓSÁGON

A NAKA már dolgozott az ügyön

Tegnap derült ki, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) már a vádemelési javaslaton dolgozik. A rendőrség J. R.-t gyanúsítja a gyilkossággal. A feltételezett elkövető ellen állítólag tettestársai tettek vallomást – ők más bűncselekmények miatt már rács mögött vannak. Ernest Valkót, aki Csehszlovákia szétválásáig az Alkotmánybíróság elnöke, korábban pedig a Szövetségi Gyűlés Népek Kamarájának alelnöke volt, saját házában gyilkolták meg 2010. november 9-én, egyetlen lövéssel, amely a szívét érte.

A gyilkosság éveken át rendkívüli módon foglalkoztatta a közvéleményt, többször elhangzott, hogy politikai gyilkosság történhetett, mivel Valko ismert és befolyásos ügyvéd volt, nagyon érzékeny ügyekkel foglalkozott. Az államot képviselte például a Tipos-ügyben, amelyben százmilliókról volt szó, vagy a Szlovák Gázműveket (SPP) a korábbi igazgató, Ján Ducký váltóinak ügyében. A rendőrség kezdettől fogva több nyomozati változattal, így a rablógyilkosság lehetőségével is foglalkozott, mivel Limpak környékén több hasonló betöréses rablás is történt. 2012-ben Jaroslav Spišiak korábbi rendőrfőkapitány arról beszélt a Sme napilapnak, hogy a nyomozás során több rablásra is fényt derítettek, melyek hasonlóak voltak a Valko-ügyhöz – több embert rács mögé juttattak. Arra a kérdésre azonban, hogy Valko gyilkosa is köztük lehet-e, Spišiak nem válaszolt. (Denník N, fm, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?