Hillary Clinton és az Obama-házaspár is elítélte Harvey Weinstein

Washington |

<p>Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, valamint Barack Obama volt amerikai elnök és felesége is elítélte a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein filmmogult cselekedetei miatt.</p>

Hillary Clintont "sokkolta és megdöbbentette", Barack Obamában és feleségében pedig "undort keltett" mindaz, ami Harvey Weinsteinről, Hollywood egyik legbefolyásosabb filmproduceréről, demokrata politikusok bőkezű támogatójáról kiderült.

A volt demokrata párti elnökjelölt és a volt elnöki házaspár megszólalását már napok óta sürgették publicisták és elemzők. Kedden Clinton Twitter-bejegyzésben, Barack és Michelle Obama pedig közleményben hozta nyilvánosságra véleményét. 

"Tűrhetetlen a panaszaikkal előálló nők által leírt viselkedés. Bátorságuk és a többiek támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy gátat vessünk az ilyen magatartásnak" - írta Hillary Clinton. 

Az Obama-házaspár leszögezi: "bármely férfit, aki nőket alacsonyít le és foszt meg méltóságától el kell ítélni és felelősségre kell vonni, függetlenül gazdagságától vagy társadalmi státuszától". 

Közleményt tett közzé Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője is. A kaliforniai politikus Weinstein viselkedését hitványnak nevezte, amely "valamennyi elfogadott mércét megsértette". 

Egyikük sem említette Weinstein korábbi pénzadományait, miközben az amerikai sajtóban megjelenő elemzések emlékeztetnek arra, hogy a bukott filmmogul bőkezű támogatója volt mind Hillary Clinton, mind Barack Obama kampányainak, és mindannyian kifejezetten baráti kapcsolatokat ápoltak vele.

Több demokrata párti vezető politikus - köztük Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Kristen Gillibrand, Elizabeth Warren, Patrick Leahy, Cory Booker - már a hét elején megszakította kapcsolatait Weinsteinnel, és tucatnyinál is többen jelentették be, hogy a tőle kapott adományokat különféle civil szervezeteknek fizetik be. Kedden újabb ismert színészek - például Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie - hozták nyilvánosságra, hogy Weinstein szexuálisan zaklatta őket, három nő nemi erőszakról számolt be, és a The New Yorker című hetilap nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyet az egyik színésznő titokban készített, amikor Weinstein fogdosni akarta őt. 

Georgina Chapman divattervező, Harvey Weinstein jelenlegi felesége bejelentette: elválik a férjétől. 

A 65 éves Harvey Weinsteinről a múlt csütörtökön közölt két kolumnás oknyomozó riportot a The New York Times című lap, amely szerint a producer hatalmával és befolyásával visszaélve évtizedeken keresztül szexuálisan zaklatott színésznőket. A producer először bocsánatot kért, aztán be akarta perelni az újságot, de a hét végén lemondott védelméről az ügyvédje, Lisa Bloom is. Weinsteint vasárnap este azonnali hatállyal elbocsátották a The Weinstein Company nevű filmes cégtől, amelynek társalapítója volt, és amely most névváltoztatásra készül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?