Száznegyvenöt éves a kassai ipari

Kassa |

<p>1872 októberében minisztériumi engedéllyel alapította meg Kassán Szakkay József Felsőbb Ipartanoda néven Magyarország első ipari szakiskoláját.</p>

A hivatalos nevén Szakkay József Szakközépiskola, de csak kassai ipariként emlegetett tanintézményt padjaiból sok neves szakember került ki. Az ünnepnapon Matej Éva, a tanintézmény igazgatója fogadta az egykori és jelenlegi iparistákat. „Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a kassai Szakkay József Szakközépiskola nemcsak a felvidéki, hanem az egyetemes magyar oktatásügy számára is érték. Ezt bizonyítja az is, hogy iskolánk a Magyar Államtól megkapta a Magyar Örökség Díjat, a Rákóczi Szövetség pedig Esterházy János Emlékéremmel ismerte el intézményünknek a felvidéki magyar oktatásügyben betöltött szerepét. Emellett igen fontos számunkra a hazai szakmai és hivatalos szervezetektől kapott megbecsülés, mint amilyen például Kassa Város Díja, amelyet néhány éve a város főpolgármesterétől vehettünk át” – mondta köszöntőbeszédében az igazgató. Hozzátette, a mai pedagógusokra az a csöppet sem könnyű feladat hárul, hogy megtalálják a fiatalokkal való kapcsolatteremtés új módszereit, amelyekkel felkészíthetik őket egy tudásközpontú társadalomban elvárt kreatív munkára. Ugyanakkor szembe kell néznünk azzal a szomorú ténnyel is, hogy az itteni magyarok létszáma egyre csökken, és ez veszteséget jelent az iskolák számára is. A szlovákiai magyar közösségnek azonban minden lélekre szüksége van, ezért mi nem engedhetjük el egyetlen növendékünk kezét sem.

A műszaki líceumon, a mechatronikán és a kereskedelmi akadémián idén 192 diák tanul, akik az igazgatónő elmondása szerint az ország különböző részeiről érkeznek Kassára. Az idei tanévet két első osztállyal, ötvenöt új diákkal kezdték. „Szerencsére sikerült betartani azt az ígéretet, amit nagyjából fél évvel ezelőtt tettünk, vagyis legalább annyi diákkal indítottuk a tanévet, mint egy évvel korábban. Reméljük, ezt a tendenciát a következő tanévekben is sikerül tartani” – zárta Matej Éva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?