Élelmiszercsúcs - Fico petíciót indítana

Pozsony |

<p>Pénteken a kettős élelmiszerminőségről rendeznek uniós csúcstalálkozót Pozsonyban.&nbsp;Robert Fico kormányfő szerint Szlovákia egyoldalú lépéseket tehet, ha az Európai Bizottság részéről nem látnak nagyobb dinamizmust a probléma megoldásában.</p>

A pénteki csúcsra a V4-es tagországok kormányfőit, Viera Jourovát, az Európai Bizottság (EB) illetékes biztosát, az EU-tagországok kormányainak képviselőit, valamint az Európai Parlament mezőgazdaságért és belső piacért felelős illetékeseit várják. Fico elvárja az EB-től, hogy elmondják, milyen lépéseket terveznek tenni a kettős élelmiszer-minőség területén az elkövetkező hónapokban. Nem zárta ki, hogy Szlovákia egyoldalú lépéseket tehet: ezalatt azt érti, hogy „szuverénebb módon” juttatják a szlovák termékeket a közétkeztetésbe. Emellett azt is felvetette, hogy kihasználhatnák az Európai Polgári Kezdeményezés mechanizmusának eszközét, és egymillió aláírást gyűjtenének össze azért, hogy az Európai Bizottság új törvényi szabályozást alkosson a kérdésben – szerinte az aláírások összegyűjtése gyerekjáték lenne a téma kapcsán, mely izgatja az embereket.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: SZÉLMALOMHARC A MULTIKKAL

Fico szerint Szlovákia nyomására több multicég bejelentette, hogy változtatnak gyakorlatukon, és vagy ugyanazt a receptúrát használják a keleti és a nyugati piacokra szánt termékeikhez, vagy megváltoztatják az egyes termékek csomagolásait, hogy a fogyasztók felismerhessék az eltérő minőségű termékeket. Elmondása szerint azonban elsődleges céljuk, hogy a cégek garantálják az azonos minőségi standardokat az egész Európai Unióban. Fico szerint ugyanis a kettős minőség problémája nem csak a V4 országait érinti, hanem Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szlovéniában és Litvániában is találtak a piacon ilyen termékeket. „Nagy sikernek tartom, hogy a témát nemzetközi szintre emeltük“ – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?