Az ausztrál fegyverviselési reformot ajánlják Trump figyelmébe

Sydney |

<p>Az Ausztráliában több mint húsz éve bevezetett fegyverviselési korlátozás átütő sikere példaként szolgálhatna az amerikai politikusok számára a Las Vegas-i lövöldözés után - jelentette ki Tim Fischer volt ausztrál miniszterelnök-helyettes, aki fontos szerepet játszott abban, hogy sikerült az ottani fegyverlobbit a fegyvertartás szabályainak módosítása mellé állítani.</p>

"Rosszul vagyok attól, hogy az emberek Amerikában a lőfegyveres mészárlások után folyton azt mondják, ez most nem megfelelő pillanat a fegyverviselés korlátozására. A mostani pontosan a megfelelő pillanat" - szögezte le Fischer szerdán az AP hírügynökségnek.

Hozzátette: Donald Trump amerikai elnöknek a Las Vegas-i tragédia után "észhez kellene térnie", tartós változtatásokat kellene bevezetnie a fegyvertartás szabályait illetően, és ezt most, elnökségi idejének elején lenne a legcélszerűbb megtennie. Fischer szerint a fegyvertartás reformjára az Egyesült Államokban sokan mint megoldhatatlan feladatra gondolnak, pedig igenis Trump hatalmában áll, hogy alapvető módosításokat vezessen be, a fegyverlobbi tiltakozása ellenére is.

Tim Fischer miniszterelnök-helyettesi időszakában, 1996 áprilisában történt Ausztrália történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése: Martin Bryant 35 embert lőtt agyon Port Arthur-ban. A mészárlás nyomán a John Howard vezette kormány radikális reformot vezetett be: betiltották az automata és félautomata lőfegyvereket, amelyeket az állam visszavásárolt az emberektől. A reform ötletét kezdetben hevesen ellenezte a nagyrészt vidéki bázisú fegyverlobbi, de az ország vezetőinek végül pár hónapon belül sikerült megnyerniük az ellenzőket. Az ausztrál állam a lakosságtól több mint 600 ezer lőfegyvert vásárolt vissza és semmisített meg - 500 millió ausztrál dollár értékben.

Legutóbb idén júliustól szeptember végéig volt Ausztráliában amnesztiaprogram, amelynek keretében több mint 25 ezer illegálisan tartott lőfegyvertől szabadultak meg az emberek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?