Véget érhet a nyelvrendőrségi zaklatás

Pozsony |

<p>A kulturális minisztérium államnyelvi osztálya várhatóan felhagy a dél-szlovákiai települések magyar nevét használó táblák leszerelésére felszólító levelek küldözgetésével.&nbsp;A kisebbségi nyelvhasználati törvényt ezentúl kizárólag a kormányhivatal magyarázhatja.&nbsp;</p>

Mint azt megírtuk, az államnyelvi osztály azért küldött levelet például a komáromi Duna Menti Múzeumnak vagy a Komáromi Járási Hivatalnak, mert polgári bejelentésre úgy találták, az intézmények tábláin a Komárom megnevezés törvénysértő, és helyette a Komárno megjelölést kell használni. 

A kulturális minisztérium államnyelvi osztályának tartósan az az álláspontja, hogy a hatályos államnyelvtörvény nem engedi a helységnév feltüntetését a kisebbség nyelvén a közintézményeken. Bár ezt elvileg a kisebbséginyelvhasználati törvény szabályozza, mely szerint a 2011-ben kormányrendelettel jóváhagyott kisebbségi helységnévlistán szereplő településeken nem hogy lehet, de kötelező használni a közintézmények tábláin a magyar nyelvet, az államnyelvi osztály ezt nem tartja hatályosnak, mert a tárca álláspontja szerint a településlistát törvénytelenül fogadták el. 

A jogi gubancot nemrégiben a hidas Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és Rigó Konrád kulturális államtitkár próbálta feloldani Marek Maďarič kulturális miniszterrel. Bukovszky lapunknak elmondta: felhívták a miniszter figyelmét arra, hogy a kormányhivatalnak teljesen más az álláspontja a kisebbséginyelv-használati törvény értelmezésében, mint a kulturális tárcának. „Kvázi tűzszünetet kötöttünk” – mondta Bukovszky azzal, hogy a tárca ezután elismeri, hogy a kormányhivatal az a kizárólagos szerv, mely a törvényből adódóan jogosult a törvény magyarázására. 

Rigó Konrád a tárca részéről lapunknak megerősítette, a kulturális minisztérium a Bukovszky László hivatala által kidolgozott jogértelmezést fogja átvenni és használni. „A miniszter hajlandóságot mutatott arra, hogy konstruktívan álljon a dologhoz, és azt is elértük, hogy a miniszter és én az egyes eseteket személyesen nézzük át. A bejelentésekből nincs sok, ezért valószínűleg nem fog gondot okozni, hogy személyesen szenteljünk figyelmet ennek” – mondta Rigó. 

Arra a kérdésre, hogy végeredményben ez azt eredményezheti-e, hogy elmaradnak a felszólító levelek, Bukovszky László azt mondta, arra kérték a kulturális tárcát, ha küldenek is levelet, az kizárólag az államnyelvtörvény betartásából eredő hibákkal foglalkozzon, a kisebbségi nyelvtörvény értelmezésétől és magyarázásától tartózkodni fognak a tárca illetékesei. Hozzátette: a kormányhivatal és a kisebbségi biztosi hivatal kiadja a kisebbséginyelv-használati törvény metodikai útmutatóját, melynek elkészítésével már a célegyenesben járnak. 

Rigó Konrád szerint azonban az államnyelvtörvény megnyitása sem egy ördögtől való téma, módosítása a Maďaričcsal való tárgyaláson is szóba került. Elmondása szerint a Híd nemzetpolitikai kabinetje foglalkozik a témával, és valószínűleg előállnak egy javaslattal a közeljövőben. Hozzátette azonban: mivel a törvény módosítása koalíciós egyezségen múlik, ezért erről nem tud nyilatkozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?