Több rovarirtós tojásterméket találtak

Pozsony |

<p>A fipronil rovarölő szerrel fertőzött tojásokkal kapcsolatos botrány két hónappal ezelőtti kirobbanása óta az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) Szlovákiában már több mint 300 ellenőrzést hajtott végre.</p>

Az ellenőrök több olyan terméket is találtak, amelyben kimutatták az emberre is veszélyes rovarirtót. A tojásbotrány idén július 28-án tört ki, amikor is Hollandia felfüggesztette a teljes tojáskereskedelmét, mivel tiltott rovarölő szert találtak az ottani tojásokban. „A botrány csaknem az összes uniós tagországot érintette, és még manapság is szinte nincs olyan nap, hogy valamely tagországban ne találnának valamilyen fertőzött terméket” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Szerinte a fogyasztóknak épp ezért a szokásosnál is óvatosabbnak kellene lenniük, ha olyan terméket vásárolnak, amely tojást tartalmaz. A fipronil ugyanis alattomos méreg: nem okoz heveny tüneteket, hosszú távon károsítja a májat. Ahhoz, hogy azonnal hasson, extrém mennyiséget kellene elfogyasztani belőle. A fipronilt vérszívó élősködők (bolha, tetű, kullancs) ellen használják, de csak olyan háziállatoknál, amelyeket emberek nem fogyasztanak (kutya, macska), mert a zsírban oldódó hatóanyag felhalmozódik a szervezetben, és hosszabb távon károsíthatja a májat vagy más belső szerveket.

Hogy a szlovákiai fogyasztók sincsenek biztonságban, azt tegnap Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet igazgatója is elismerte. Az általa vezetett intézmény munkatársai augusztus eleje óta több mint 300 ellenőrzést hajtottak végre, és rengeteg fertőzött termékre bukkantak. „Egy verbói nagyraktárban fertőzött tojásokat, négy pozsonyi luxusszállodában pedig csaknem 700 kiló, ugyanezzel a rovarölő szerrel fertőzött tartósított tojáskeveréket találtunk, amelyekben a megengedett mennyiség ötszörösét mutattuk ki. Ezen kívül azonban egy pozsonyi nagyraktárban 2,7 tonna hámozott tojást, Eperjesen pedig egy ottani pékségben 1,8 tonna szárított tojást kellett lefoglalnunk. Az összes említett terméket kivontuk a piacról” – mondta Bíreš. Szerinte a holland, belga, német és osztrák termékeken kívül a cseheket és lengyeleket is vizsgálták. Gabriela Matečná tegnap is felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is megéri szlovákiai tojást és az ebből készült termékeket vásárolni, ugyanis az elmúlt időszakban több tucatnyi hazai farmot ellenőriztek, és semmilyen problémát nem találtak. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?