Milyen sport jó a gyerekeknek?

<p>Az új tanév elején nemcsak füzeteket és ceruzákat kell vásárolni, hanem a legtöbb szülőnek azt a dilemmát is meg kell oldania, hogy milyen sportkörre adja a gyerekét. A mozgás minden korosztály számára fontos, ám a megfelelő sportág kiválasztásakor alaposan mérlegelni kell a gyermek adottságait, az egyes sportágak előnyeit és kockázatait.</p>

Az egészen pici gyerekeknél is tiszteletben kell tartani a rendkívül sokrétű, természetes mozgásigényüket. „A sport mozgás, a mozgás pedig az egészséges emberi szervezet természetes megnyilvánulása. Már csecsemőkortól minden gyermek fejlődési célja az, hogy a lehető legönállóbban tudjon mozogni, és elsajátítsa a test alapvető készségeit, később pedig a különféle sportágak révén tágíthatjuk a testi-lelki lehetőségeink határait” – magyarázta Tinka Zlatoš Turnerová edző, aki a rendszeres sportolás mellett a helyes életvitel és táplálkozás szakértője is. Úgy véli, ha a gyerekek minél előbb elkezdik fejleszteni mozgáskészségüket, az annál jobb. Ehhez az kell, hogy a szülők az adott kornak megfelelő, rendszeres sportolási lehetőséget biztosítsanak. Persze ez nem azt jelenti, hogy a legkisebbeket is sportkörökre kell járatni. Elég, ha a szülők kellőképpen tájékozottak a témáról, az egészséges életvitelről, és együtt mozognak, például együtt járnak biciklizni, sétálni, labdázni csemetéikkel.

Az úszást, illetve vízi tornát már csecsemőkorban el lehet kezdeni, feltéve, hogy betartják a szükséges higiéniai feltételeket. „Hároméves kortól a gyerekek már kezdenek együttműködni, képesek hosszabb ideig összpontosítani, velük már ki lehet próbálni valamilyen kollektív labdajátékot is. Ugyanakkor a kicsiket nem szabad leterhelni! Ha figyelmen kívül hagyjuk az adott gyermek temperamentumát és természetes mozgásigényét, és rákényszerítünk valamit, azzal ellenkező hatást válthatunk ki, s egy életre megutálhatja a sportot. Ebben a korban mindenképpen tiszteletben kellene tartani, hogy mi tetszik a gyereknek” – magyarázta Blažena Brozmanová gyermek-ortopéd szakorvos. Hozzátette: legkorábban 4–5 éves kortól van értelme elkezdeni a rendszeres sportolást, de a szülőknek és az edzőnek – főleg a tehetséges gyerekek esetében – féken kellene tartaniuk túlzott elvárásaikat és igényeiket. Ellenkező esetben a növésben és fejlődésben lévő csontváz és izmok túl nagy terhelésével, a gyermek fölösleges stresszelésével és kimerítésével árthatnak a gyermek testének. Noha érvényes az az általános nézet, hogy nem mozogni sokkal ártalmasabb, mint mozgásban lenni, a rendszeres sportolással csak akkor érhető el tartós hatás, ha mértékkel és örömmel végezzük.

A szakemberek szerint a gyermekek számára a legalkalmasabb sportágak azok, melyek javítják a reakcióikat, az egyensúlyukat, a mozgások koordinálását, melyek megtanítják őket az együttműködésre. A túlságos becsvágy frusztrációval, izomlázzal, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenésével, fáradtsággal és fokozottabb balesetveszéllyel párosul.

„A gyereknek elsősorban a nagyon intenzív sportolás, illetve az olyan mozgás árthat, amely egyoldalúan terheli a végtagokat. Ilyen például a rollerezés, a tenisz vagy a jégkorong. Természetesen ez nem érvényes azokra a sportkörökre, ahol a gyerek hetente néhány alkalommal, rövidebb ideig mozog, és előtte van bemelegítő torna. A hipermobilis gyerekek számára, vagyis akiknek a forgóik rendkívül hajlékonyak, nem megfelelő a túl sok mozgást és ugrást, a gyors mozdulatokat, hajlongást igénylő sportág – annak ellenére, hogy az ilyen gyerekek éppen ezekben a legsikeresebbek” – figyelmeztet az ortopéd. Hozzátette: amikor sportágat választunk csemetéinknek, mindenképpen az életkoruknak megfelelőkből válogassunk, és tanácsos kikérni a kiválasztott sportággal foglalkozó edző, szakértő vagy rehabilitációs szakember, gyógytornász véleményét is.

Sportolás közben energiát adunk le, ezért oda kell figyelni a megfelelő pihenésre és energiabevitelre is. A sportkör előtt nem tanácsos túl sokat enni, de az sem jó, ha éhesen megyünk sportolni. Innivalót pedig mindig vigyünk magunkkal. Fontos a megfelelő ruha és lábbeli is: a cipő legyen jó minőségű, a láb ne izzadjon benne, s a ruha is legyen szellős.

Akinek nincs lehetősége, pénze vagy ideje sportkörre vagy klubba járatni a gyerekét, az mindenképpen ügyeljen arra, hogy rendszeresen járjanak ki a természetbe, és a gyerekek a friss levegőn mozogjanak. (sza)

Sportanalitikával válasszunk sportágat a gyereknek

Minden gyermek egyedi sportolási adottságokkal rendelkezik, s ezek helyes felismerésével jelentősen növelhető annak az esélye, hogy az illető hosszabb ideig kitart egy-egy sportágnál.

Ez az alapfilozófiája a SportAnalytik Polgári Társulásnak, mely egy olyan diagnosztikai rendszert használ, amely játékos teszteléssel kimutatja, melyik gyereknek milyen sporthoz van tehetsége. A rendszer egy kanadai módszeren alapul, melyet 2010-ben a vancouveri olimpiai játékokra fejlesztettek ki, és mely segítségével világszerte már több mint 185 ezer gyereknek ajánlottak megfelelő sportágat.

A civil szervezet szerint a sportok kiválasztásakor a legnagyobb problémát rendszerint az okozza, hogy a szülők vagy azt kényszerítik csemetéikre, amivel gyerekként maguk is foglalkoztak, vagy ellenkezőleg, amit nagyon szerettek volna kipróbálni, de nem volt rá lehetőségük. „A mi küldetésünk nem az, hogy megtaláljuk a profi sportolókat, hanem hogy minden gyereknek örömet szerezzünk azzal, hogy felfedezzük benne a sporttehetséget. Minden gyerek számára található olyan sportág, melyhez van tehetsége. Ennek köszönhetően motiválni tudunk mindenkit, még azokat is, akik súlyfelesleggel küszködnek, és azt hiszik, ők nem jók semmire” – mondta Martina Skořepová, a SportAnalytik képviselője.

A tesztelés 2-3 órás sportrendezvény keretében zajlik, például sportdélutánt tartanak egy-egy iskolában, vagy családi sportnapot szerveznek. „A gyerekek több egyszerű tesztet végeznek el. Kor szerint csoportosítják őket, fokozatosan nyolc feladatot kapnak, s mindegyik során a fizikai adottságaikat és az erőnléti állapotukat vizsgálják” – magyarázta Martin Hlôška, a SportAnalytik szakmai tanácsadója.

Az eredményeket egy speciális számítógépes program értékeli, s összegzi, melyek a gyermek erős és gyenge oldalai, illetve tanácsod ad, az egyes gyengébb tulajdonságokon milyen gyakorlatokkal lehetne javítani – ezt tartalmazza az ún. Talent Report.

 

A szülő ezenkívül kap egy ún. Sport Reportot is, melyből kiderül, a gyermek adottságainak milyen sportok felelnek meg, és azt is megtudhatják, a lakhelyük környékén a javasolt tevékenységet hol lehet végezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?