A hurrikánok miatt fog nálunk esni a jövő héten

Budapest |

<div>Az Amerikában pusztító hurrikánok térségünk időjárását is befolyásolják - írta a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat.</div>

Előfordul, hogy egy hurrikán, bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez – ilyen volt a 2014 októberi Gonzalo  hurrikán. Most az Egyesült Államok partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle keletre lévő, Lee nevű kistestvére a számítások szerint – ha csak közvetve is – hatással lesz térségünk időjárására.Az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellszámításai szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe. A ciklonok beolvadnak a zonális áramlási rendszerbe, ez a nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben. Ebben az esetben a hétfőn, kedden a térségünkben lehulló csapadék forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?