Kassának fizet ingatlanadót az acélmű

Kassa |

<p>Kassa javára döntött az Alkotmánybíróság a U. S. Steel területét érintő telekvitában.</p>

Az ügy hosszú évek óta húzódik, és arról szól a vita, hogy a kassai acélgyár valójában Kassához, vagy a kassai járásbeli Abaújszakaly (Sokoľany) település kataszteréhez tartozik-e. Az ügy végleges lezárásához további tárgyalásokra van szükség.

Egy 2016 júniusában született döntés szerint a megközelítőleg 700 hektáros terület, melyen a kassai U. S. Steel üzeme áll, nem Kassához, hanem Abaújszakaly kataszteréhez tartozik. A vita Kassa és a Kassa-vidéki járás földhivatala között folyik, tétje pedig az, hogy kinek fizesse a U. S. Steel az ingatlanadót. Míg Abaújszakaly kasszájába megközelítőleg 700 ezer euró folyna be, addig a magasabb általános adókulcs miatt Kassa közel kétszer ennyi pénzhez, nagyjából másfél millió euróhoz jutna. Az Alkotmánybíróság döntését a keleti nagyváros vezetése megelégedéssel fogadta. Richard Raši, a város főpolgármestere elmondta, az 1,5 millió eurót új kerékpárutak és játszóterek építésére, a közlekedési hálózat rekonstrukciójára, valamint egyéb projektek megvalósítására költenék. „Remélem, az újabb bírósági tárgyalások is Kassa javára dőlnek el” – mondta a polgármester.

Az ügy még 1979-ben kezdődött, amikor az akkori Kassa-vidéki Nemzeti Járási Bizottság azt a döntést hozta, hogy a korábban Kassa-vidékhez tartozó területet Kassához csatolják, de ezzel párhuzamosan jóváhagyták az akkor még Kelet-szlovákiai Vasművekként ismert acélgyár felépítését is. Az abaújszakalyi önkormányzat azt állította, a döntés a környékbeli települések beleegyezése nélkül született, ezért a falu önkormányzata 1997 óta pereskedik a földterület miatt. (TASR, nr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?