Durvul a kampány, indul a sárdobálás

Dunaszerdahely |

<p>Úgy tűnik, véget ért a &quot;megnemtámadási megállapodás&quot; a Híd és az MKP között Nagyszombat megyében a megyei választások előtt. A kampányban az első &quot;lövést&quot; Rigó Konrád, a Híd megyeelnök-jelöltje adta le, vetélytársa, Berényi József (MKP) pedig visszatámadott.&nbsp;</p>

Mikor az év elején először ült le egyeztetni a Híd és az MKP a megyei választásokon való esetleges együttműködésről, a tárgyalás egyik általuk kommunikált eredménye az volt, hogy a felek megállapodtak, nem fognak egymás ellen lejárató kampányokat indítani – s ha mégis ilyen indulna, azt az adott párt vezetője "teszi rendbe". A nagy megyei megegyezés azonban végül elmaradt, mindkét párt külön indul minden magyarlakta megyében. Egyetlen megye van ugyanakkor, ahol két magyar jelölt is indul, ez Nagyszombat megye. S bár eleinte úgy tűnt, hogy Rigó Konrád, a Híd jelöltje, a párt kampányfőnöke és Berényi József jelenlegi megyei alelnök, az MKP jelöltje tartják magukat a megnemtámadási szerződéshez, végül ez mégsem így történt.

A háború Témája

Az elmúlt napokban több csallóközi település, így Dunaszerdahely és Somorja postaládáiban is megjelent egy Téma című kiadvány, melynek megrendelője a Híd volt, készítője pedig a T-Bear kft., mely Barak Bálint, a Parameter hírportál ügyvezető igazgatójának reklámcége. A kiadvány címlapfotója egy kép Berényi Józsefről Vladimír Mečiar, Szlovákia rossz emlékű kormányfője társaságában, tartalma pedig meglehetősen élesen bírálja az MKP exelnökét, és a megye jelenlegi vezetését, mondván, Berényi eladta magát Tibor Mikuš megyei elnöknek, és önérdekű (al)vezetője a megyének. A cikkek szerzőit csak szignókkal jelölik a kiadványban – írásaikban azzal támadják a megyei vezetést és Berényit, hogy a megyei fejlesztések csupán töredéke valósul meg a magyarlakta járásokban, a vezetők pedig adósságba hajszolják a megye lakosságát. A Téma emellett tartalmaz még egy kétnyelvű interjút Rigó Konráddal is.

Nem is volt szerződés

Rigó Konrádot, a Híd jelöltjét és kampányfőnökét nem tudtuk elérni telefonon a lappal és a kampánnyal kapcsolatos kérdéseinkkel. Bugár Béla, a Híd elnöke azonban az Új Szónak azt mondta, nem létezik megnemtámadási szerződés az MKP és a Híd között, hiszen a megyei tárgyalások kudarcba fulladtak.

Elmondása szerint az ideális az lett volna, ha a Híd és az MKP nem indít egymás ellen jelölteket a déli megyékben, de ebből nem lett semmi. Rámutatott, van olyan megye, ahol az MKP-nak ugyan nincs saját jelöltje, mégis egy szlovák párt jelöltjét támogatja a Híd magyar jelöltjével szemben. Ez Kassa megye, ahol az MKP Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere helyett a smeres Richard Raši mögé állt be. Nyitra megyében ugyanakkor fordított a helyzet, ott ugyan Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke indul a megyeelnöki posztért, a Híd mégis koalíciós partnerei jelöltjét, a jelenlegi megyefőnököt, Milan Belicát támogatja.

Berényi eddig pozítív volt

Berényi József sajtótájékoztatón határolódott el a Téma cikkeinek tartalmától, és számokkal igyekezett cáfolni azokat. Leszögezte, ő eddig csak pozitív kampányt folytatott, és a továbbiakban is ehhez tartja majd magát, ám élesen bírálta a Hídat és vetélytársát, Rigó Konrádot is.

Berényi pontról pontra igyekezett cáfolni a Téma állításait. Elmondása szerint nem igaz, hogy bár a megye lakosságának 40 százaléka él a magyarlakta Dunaszerdahelyi és Galántai járásban, mégis csak a megyei fejlesztések 20-25 százaléka érkezik ide. Szerinte ugyan nem helyes a lakosság arányából kiindulva vizsgálni a beruházások arányát, hiszen a mérvadó az, hogy ezekben a járásokban milyen megyei fenntartású intézmények vannak. Ám elmondása szerint a Téma számai még így sem ülnek. Az általa prezentált számok (melyeket a megyei zárszámadás alapján mutatott be) szerint a  magyarlakta járásokban a megyei lakosság 38 százaléka él, az elmúlt négy év idáig megvalósult tőkeberuházásainak 36,1 százalékát kapta a Dunaszerdahelyi és Galántai járás, a folyó kiadásoknak pedig 39,1 százaléka érkezett ezekbe a járásokba.

Azt az állítást is cáfolni igyekezett, hogy az útfelújításokkal és a kerékpárutak építésével csak a kampányban áll elő a megye vezetése. Elmondása szerint igaz, hogy  az útfelújítások elsődlegesen az utolsó két évben zajlottak, ám már korábban is azzal vádolták a megyei vezetést, hogy 2015-ben azért foglalkoztak az utakkal, mert 2016-ban parlamenti választások lesznek. "Mindig vannak valamilyen választások. Az utakat azonban nem szedjük fel utána, és nem visszük el, tehát teljesen mindegy, mikor készülnek" – mondta. A kerékpárutakkal kapcsolatban azt mondta, valóban nem épített még a megye kerékpárutakat, és igaz, hogy most különített el erre a célra csaknem másfél millió eurót. Hozzátette azonban, hogy az állam eddig egyetlen kilométer kerékpárutat sem épített, ami épült, azt a települések önkormányzatai építtették uniós forrásból. "Számonkérik rajtam a doborgazi kerékpárhidat is a kiadványban, ám ehhez a megyének semmi köze" – mondta hozzátéve, ez a Híd-vezette környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó Vízgazdálkodási Vállalat ügye, az ő pályázatukról van szó, így Rigó Konrádnak államtitkárként Sólymos Lászlón és Érsek Árpád közlekedési miniszteren kellene ezt számon kérni.

Bombázás és súlytalanság

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a megyei vezetőség eladósítja a megyét, úgy válaszolt, a számok nem ezt mutatják: utoljára 2015-ben vettek fel kölcsönt, melyet a megyei közgyűlés összes jelenlévő tagja támogatott. A megye adóssága az elmúlt években folyamatosan csökkent, jelenleg 34 százalék, míg a kormányé 52 százalék. Berényi hozzátette azonban, az adósság aránya az év végére a korábban felvett kölcsön miatt 40 százalékra ugorhat az év végére.

Az MKP jelöltje azzal támadta Rigó Konrádot, hogy hiába kulturális államtitkár, nem tesz semmit az ellen, hogy az "államnyelvrendőrség bombázza a településeket, intézményeket". "Ez azt mutatja, hogy teljesen súlytalan a minisztériumban, és nem is tudja, mit csinál a tárca" – mondta hozzátéve, Rigó Konrádnak előbb a minisztériumban kellene bizonyítania, mielőtt megyefőnöki ambíciókat táplálna. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?