Az EB segítséget nyújt az élelmiszerek minőségének biztosítására

Brüsszel |

<p>Az Európai Bizottság útmutatót tett közzé kedden az élelmiszerek kettős minőségét is érintő tisztességtelen gyártói magatartás hatékonyabb tagállami kezelése és az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jog érvényesítése érdekében.</p>

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az útmutató segít meghatározni a nemzeti hatóságoknak, hogy uniós jogba ütközik-e, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben értékesíti termékeit. Felsorolja, valamint részletesen kifejti, melyek azok az uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük.

A rendelet többek között előírja, hogy a fogyasztóknak valósághű és kielégítő tájékoztatást kell kapniuk az adott élelmiszerről, az élelmiszercímkén fel kell tüntetni egyebek mellett a termék valamennyi összetevőjét. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv tiltja az olyan gyártói és kereskedelmi magatartásokat, mint például a fogyasztóknak a termék tulajdonságaival és összetevőivel kapcsolatos megtévesztése - húzták alá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa kijelentette, ha egy termék azonos márkajelzéssel ellátva, két különböző minőségben kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel lehet megoldani. Érvényt kell szerezni az uniós jog szerint tiltott magatartás elkerülésének, el kell érni, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön - hangsúlyozta.

Az útmutató alapján, amennyiben bizonyítást nyer, hogy egy feltárt jogsértés határon átnyúló jellegű, a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

A kedden bemutatott iránymutatás mellett az uniós bizottság az élelmiszeripari termékek hatékonyabb összehasonlító tesztelésére irányuló módszertan kialakításán is dolgozik annak érdekében, hogy a tagállamok e kérdés megvitatása során minden országban azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak.

A kettős élelmiszerminőségre - arra, hogy egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része eltérő, illetve alacsonyabb minőségű, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfői, akik az eltérő élelmiszerminőséget csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítették és a helyzet sürgős kivizsgálására szólították fel az Európai Unió illetékes szerveit.

Magyarország mellett a szlovákok, csehek, szlovénok, horvátok, románok, bolgárok, görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy közel 100 millió európai állampolgár juthat silányabb élelmiszerhez, mert a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél.

Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben találkozót tartanak Pozsonyban a kettős élelmiszerminőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?