Lett pénz – mégis lesz Tesztelés 5

Pozsony |

<p>Az oktatási minisztérium saját forrásai átcsoportosításával talált fedezetet az ötödikes diákok országos tesztelésére. A tervek szerint a tudásszint felmérése november 22-én valósul meg.</p>

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter megerősítette, hogy a tárcának sikerült anyagi forrásokat elkülönítenie az ötödikesek országos tudásszintfelmérőjére, vagyis a Tesztelés 5-re. Szeptember elején még úgy tűnt, hogy az idei tanévben csak elektronikus formában és csak egy kisebb minta tesztelését végzi el az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM), mivel Peter Plavčan (SNS-jelölt) volt oktatási miniszter a tárca idei költségvetésében nem különített el forrásokat az országos tesztelés költségeire. „Nem olyan hatalmas összegről van szó, ezért viszonylag gyorsan sikerült átcsoportosítani a szükséges forrásokat” – mondta Lubyová. Az oktatási minisztérium 160 ezer eurót különített el, ugyanakkor a tavalyi évben az ötödikesek országos tesztelése 330 147 euróba került.

November 22-én 1400 alapiskola mintegy 45 ezer ötödikes tanulója vesz részt az tesztelésben. A magyar iskolák diákjai magyar nyelvből és matematikából, a szlovák iskolák tanulói pedig szlovák nyelvből és matematikából megszerzett ismereteikről adnak számot. Mindkét tárgyból 30-30 feladatból álló tesztet kell kitölteniük, ehhez 60-60 perc áll a rendelkezésükre. A tárca szerint a diákokat nem kell külön felkészíteni a tesztre, mert az alsó tagozaton megszerzett tudásukat szeretnék lemérni.

A teszteléssel a minisztérium az iskolák idei évre vonatkozó szervezési rendjében sem számolt. Peter Krajňák (Híd), az oktatási tárca államtitkára lapunknak megerősítette, hogy a minisztérium már dolgozik a szervezési rend kiegészítésén, melyben a Tesztelés 5 lebonyolításáról tájékoztatják majd az alapiskolákat. „Mindent megteszünk azért, hogy az alapiskolák időben megkapják a szükséges információkat ahhoz, hogy a Tesztelés 5 zökkenőmentesen mehessen végbe” – mondta Peter Krajňák. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?