Nem akarnak külföldi béreket

Pozsony |

<p>A hazai vállalkozók szerint az uniós tagállamoknak és politikusoknak nem lenne szabad beleszólniuk abba, hogy a más uniós országokba kiküldött alkalmazottak mekkora fizetést kapnak &ndash; derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) legújabb felméréséből.</p>

Az Európai Bizottság tavasszal javasolta az 1996-ban elfogadott uniós irányelv módosítását. Eszerint, ha az egyik uniós államban működő cég kiküldi alkalmazottait egy másik tagállamba, az ottani bérszinthez kellene igazítania a munkavállalók fizetését. Az ilyen módosítást több EU-tagállam is ellenzi. Az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott legutóbbi tárgyalásait követően azonban már Robert Fico kormányfő sem határolódott el ettől az ötlettől. „Robert Fico a gazdagabb nyugat-európai országok oldalára állt Szlovákia érdekeivel szemben” – vallja Richard Sulík, az ellenzéki SaS elnöke; állításával a szlovákiai vállalkozók is egyetértenek. Ez utóbbiak szerint a módosítás hatalmas adminisztratív és anyagi megterhelést jelentene számukra, miközben a nyugat-európai politikusok egyedüli célja, hogy kiszorítsák a keleti uniós tagországok vállalkozóit a nyugati piacokról.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség legújabb felmérésében arról kérdezte a hazai vállalkozókat, mi a véleményük a kiküldött munkatársakkal kapcsolatos tervezett változásokról. „A megkérdezett vállalkozók csaknem fele szerint az államnak nem lenne szabad beleszólnia abba, milyen bért fizetnek a kiküldött munkatársaiknak” – nyilatkozta Peter Kremský, a PAS ügyvezető igazgatója. Szerinte ennél is fontosabb, hogy a vállalkozók nagyjából kétharmada a jelenlegi szabályok fenntartása mellett kardoskodik. „Eszerint, ha a kiküldött munkavállaló az adott országban nyolc napnál tovább dolgozik, az ottani minimálbérre és az adott ország egyéb szociális juttatásaira jogosult” – mondta Kremský. „Meggyőződésünk szerint a szlovák kormánynak nem szabadna behódolnia a nagyobb nyugat-európai országok vezetőinek, akiknek egyedüli célja a saját piacaik védelme. A kiküldött munkatársak javadalmazásával kapcsolatos szabályok módosítása mérsékelné az Európai Unión belüli versenyszabályokat a nyugati cégek javára” – tette hozzá a PAS ügyvezető igazgatója, aki szerint a cégek többsége leginkább azt kifogásolja, hogy az új szabályok miatt jelentősen megugranának az adminisztratív költségeik.

Az új irányelvről októberben kellene szavazniuk az EU szociális ügyi minisztereinek. Elfogadásához elég a tagállamok kétharmadának a szavazata. Ezt követően kezd a javaslatról tárgyalni az Európai Parlament, amely várhatóan egy éven belül juthat el a kérdést lezáró szavazásig. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?